Zvanična posjeta
38

Bh. ministar Vojin Mitrović u Beogradu zahvalio Aleksandru Vučiću što pomaže RS-u

Klix.ba
Mitrović i Mihajlović
Mitrović i Mihajlović
Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, gdje se sastao sa potpredsjednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Tokom otvorenog i prijateljskog sastanka razgovaralo se o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata u oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja, kao i o rekonstrukciji mostova između dvije zemlje, s posebnim osvrtom na izgradnju graničnog prelaza i stavljanja u punu funkciju mosta između Bratunca i Ljubovije.

Posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena izgradnji auto – puta Beograd – Sarajevo – Beograd. Ministarka Mihajlović naglasila je da izgradnja dionice tog puta od Sremske Rače do Кuzmina teče planiranom dinamikom, te najavila da bi izgradnja drugog prstena, dionice od Požege do graničnog prelaza Кotroman, mogla započeti 2021. godine.

Ističući da je Vlada Srbije prva vlada izvan BiH koju je posjetio, ministar Mitrović izrazio je posebnu zahvalnost Republici Srbiji, koja je prihvatila da finansira izgradnju mosta preko Save na autoputu Beograd – Sarajevo. Ministar Mitrović zahvalio se i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na značajnoj pomoći Republici Srpskoj, čime se, kako je rekao, pomaže i cijeloj BiH.

Najavljeno je da bi granični prelaz na mostu Bratunac – Ljubovija trebao biti završen do kraja ove ili početkom iduće godine. Razgovaralo se i o rekonstrukciji mostova između dvije zemlje, kao i o budućim aktivnostima u vezi s tim projektima.

Izražen je zajednički interes za rekonstrukciju i izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sarajeva, što je ocijenjeno kao veoma značajan projekat za bolju privrednu povezanost Srbije i BiH, kao i cijelog regiona.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje, kao i formiranje zajedničkog operativnog tima za praćenje i ubrzavanje realizacije svih započetih infrastrukturnih projekata.