SDA o Inzkovoj odluci
0

'Bh. liderima se omogućava bahato ponašanje'

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
SDA je zadovoljna je dijelom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se produžava mandat stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, rekao je Srni portparol ove stranke Selmir Kaplan.

Kaplan je istakao da ova stranka, međutim, nije zadovoljna drugim dijelom odluke visokog predstavnika kojom se predviđa odlazak stranih sudija i tužilaca iz odjeljenja za privredni kriminal i korupciju u Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Loše je samo po sebi što odlaze sudije i tužioci koji rade na predmetima o kriminalu, a još je lošija poruka međunarodne zajednice BiH liderima političkih partija da mogu da se ponašaju bahato i rade šta hoće, te građane ponovo svojim ponašanjem uvuku u radikalizam", rekao je Kaplan.

Govoreći o Inzkovoj odluci o promjeni Statuta grada Mostara, portparol SDA istakao je da je odluka da se prostom većinom izabere gradonačelnik jedino realno rješenje i najpravednija odluka, ali da postoji mogućnost da gradonačelnik Mostara ne bude izabran ni pod tim uslovima.

"Ali, vidjećemo kako će se sve dalje odvijati", dodao je Kaplan.

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je donio odluku o produžetku na tri godine mandata sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, kao i o ostanku stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima organizovanog kriminala i korupcije u funkciji savjetnika.

Inzko je donio i odluku u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara i donošenjem budžeta ovog grada.