BiH
238

Bh. inovatori ponovo osvojili Pariz: Osam priznanja za sedam inovacija

Klix.ba
Na juče završenoj 114. Izložbi inovacija "Concours Lépine" u Parizu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija.

Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.

Najbolje ocjene dobila je "Trajna osnova za saće" Ivana Milićevića iz Posušja, koja je nagrađena zlatnom medaljom. Pčelarstvo je sve popularnije u Francuskoj, što se moglo zaključiti i po velikom zanimanju posjetilaca za ovu inovaciju, a medalju za ovu inovaciju dodijelio je i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma.

I Ivanov susjed iz Širokog Brijega, Zoran Kutle, dobio je zlatnu medalju, i to za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću.

Prof. dr. Zehrudin Osmanović iz Tuzle dobio je srebrenu medalju za sistem pretvaranja u cement hemijskog otpada nastalog prilikom proizvodnje soli i sode. Srebrenu medalju dobio je i sarajevski inovator Miralem Fetahagić za trotaktni motor s unutrašnjim izgaranjem.

Bronzane medalje dobile su srednjoškolke Amina Hajdarević i Jasna Nuhić iz Bihaća za uređaj kojim se plastični otpad pretvara u tečno gorivo, te Avdo Halilović iz Kladnja koji je predstavio higijenski podmetač za glavu na sjedištima u vozilima.

Bronzanu medalju dobio je i Zdravko Bosnić iz Banje Luke za automobilsku gumu koja se, bez zaustavljanja, automatski popravi u slučaju bušenja oštrim predmetom.