BiH
0

Bh gradovi “Ususret evropi”

FENA
Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini zajedno sa institucijama Evropske Unije i Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine te EU infocentrima će organizirati u toku ove i naredne godine dvadest i dva skupa pod nazivom "Ususret Evropi".

Skupovi će biti u Banjoj Luci, Bihaću, Prijedoru, Modriči, Tuzli, Palama, Goraždu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Jajcu, Rudom, Foči, Neumu, Grudama, Brčkom, Bijeljini, Zenici, Doboju, Trebinju, Bileći i Sarajevu, saopćeno je iz delegacije EK u BiH.

Skupovima će prisustvovati ambasadori zemalja članica EU i predstavnici Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine te prezentirati teme vezane za proces evropskih integracija i evropsku budućnost BiH.

"Ususret Evropi" ima za cilj da kroz diskusiju s građanima i nevladinim sektorom osigura više informacija o samom procesu evropskih integracija i zahtjevima koje čekaju Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu.

Tom prilikom će načelnici/gradonačelnici navedenih općina potpisati "Deklaraciju o evropskoj budućnosti BiH" kojom će izrazili podršku procesu evropskih integracija i napretku BiH ka Evropskoj uniji.

Posjeta Prijedoru je predviđena za 8. novembra u Vijećnici općine Prijedor s početkom u 14.30 sati.

Prisutnima će se obratiti Miroslav Mojzita, ambasador Slovačke u Bosni i Hercegovini i Darja Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Projekt "Ususret Evropi" finansira Evropska unija, a provode ga nevladine organizacije KYODO i Centar za sigurnosne studije.