BiH
7

Bh. građani iz Australije uručili novu pomoć žrtvama poplava u BiH

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Vijeće BiH organizacija Australije je prošlog četvrtka uručilo treću turu humanitarne pomoći žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini.

Donacije su ovog puta podijeljene u selu Kolići, zaseoku Starkuće, na Bistričaku kod Zenice gdje su poplave kompletno uništile cijelo selo i gdje je u roku od nekoliko sati 18 kuća nestalo, srušeno, devastirano poplavama, dok je selo Kolići iznad sela Starkuće bilo otcijepljeno i natopljeno poplavama.

Vijeće BiH organizacija Australije u ime građana koji su povjerili svoje donacije za žrtve poplava, zajedno sa Udruženjem Kupujmo domaće, podijelili su sve i jednom domaćinstvu u selu Kolići i dva manja sela u okruženju, uključujući bivšim stanovnicima sela Starkuće, humanitarne pakete hrane, ukupno 88 paketa u vrijednosti od 5.000 KM, te uručili novčanu donaciju u iznosu od po 500 KM svakoj porodici (ukupno 18 porodica) čije kuće su kompletno srušene u selu Starkuće.

"Nijedna slika ne može adakvatno prikazati stravične scene, prizore srušenih kuća, brda koja su jednostavno tonula i sa sobom gutala sve s površine zemlje. Tamo gdje su nekada bile kuće, bašte, mir i prirodna ljepota, sad su provalije, ostaci kuća, i blijeda lica ljudi koji su preko noći još jednom sve izgubili. Prvi put su bili žrtve rata, nakon kojeg su ponovo svoje domove izgradili i nastavili živjeti u dosta teškim uslovima. Sad su ponovo sve izgubili, ali na toj zemlji više nikada neće moći ponovo izgraditi ni kuću ni započeti novi život. Za sad su zbrinuti u kolektivnom smještaju u kasarni u Zenici, izgubljeni i odbačeni", navode iz Vijeća.

Predstavnici sela Starkuće i Kolići uputili su riječi zahvalnosti svim donatorima iz Australije i zamolili da se svi koji su van BiH bore za njih, da im pomognu da vlasti u BiH ne okrenu leđa žrtvama poplava i klizišta u manjim mjestima, da ne budu zaboravljeni i odbačeni.

Iz Vijeća su zahvalili svim donatorima za njihovu nesebičnu podršku, suosjećanje sa žrtvama i povjerenje koje uvijek daju Vijeću bh. organizacija kad su humanitarne akcije u pitanju.

"Naša odlučnost, efikasnost i transparentnost našeg rada su razlozi vašeg povjerenja i iskreno se zahvaljujemo u ime onih kojima je pomoć najpotrebnija. Mi naravno idemo dalje s radom i akcijama, a naša sljedeća akcija se priprema za pomoć pred nastupajuću zimu", saopćili su iz Vijeća putem svoje Facebook stranice.