BiH
460

Bh. fizičari osudili oduzimanje nagrada učenicima: Nedopustivo da se ignoriše uspjeh najboljih

Klix.ba
Bahrudin Trbalić
Bahrudin Trbalić
U ponedjeljak će se održati dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2015/2016. godinu. Među nagrađenim učenicima nisu se našla dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike.

Podsjećamo, učenici obrazovnih institucija Bosna Sema koji su ostvarili izuzetne rezultate, medalje i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike i fizike prošle godine neće dobiti priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, najvjerovatnije jer su učenici ovih institucija.

Povodom uklanjanja sa spiska oglasilo se Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini koje je tokom posljednjih dvadeset godina organizovalo takmičenja na kojima se biraju najuspješniji učenici koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim olimpijadama iz fizike.

"Uzimajući u obzir uslove u kojima se naši učenici pripremaju za navedena takmičenja, njihov samostalan trud i zalaganje kako bi časno predstavili našu zemlju, nedostatak resursa tokom priprema i vrlo slabu podršku vlasti, njihovi uspjesi postaju još veći. I pored svih teškoća na koje nailaze na svom putu, do sada su se uspješni učenici mogli osloniti na to da će njihov uspjeh biti prepoznat i nagrađen od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Ove godine to očigledno nije slučaj.

Upravo iz tog razloga Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini smatra nedopustivim ignorisanje uspjeha naših najboljih učenika – budućih naučnika, profesora, inžinjera i intelektualaca – te nalazimo nevjerovatnim da se uspjesi potvrđeni međunarodnim priznanjima i stipendijama najprestižnijih svjetskih univerziteta smatraju nevažnim od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Naime, na ranije spomenutoj listi najboljih učenika osnovih i srednjih škola nisu se našla do sada dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike, a koji su po svojim uspjesima daleko ispred svih ostalih nagrađenih učenika na listi:

Nermedin Džeković: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine, osvajač bronzane medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2015. godine, student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bahrudin Trbalić: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine i 2015. godine, student na MITu (najbolje rangiranom univerzitetu u svijetu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka).

Uz to, posebno želimo naglasti da se Bahrudin Trbalić prvobitno nalazio na listi nagrađenih učenika, objavljenoj 29.11.2016. godine na web stranici FMON-a. Ipak, dana 02.12.2016. godine, samo jedan radni dan prije dodjele nagrada 05.12.2016. godine, njegovim roditeljima javljeno je bez obrazloženja kako Bahrudin ipak neće biti nagrađen, a ubrzo je na web stranici FMON-a postavljena prepravljena lista na kojoj se ne nalazi njegovo ime.

Na listi nagrađenih učenika osnovnih škola mjesta nije bilo ni za najbolju mladu fizičarku u FBiH od koje u budućnosti očekujemo medalje sa svjetskih takmičenja. Prema kriterijima nepoznatim javnosti izostavljena je učenica OŠ "Safvet-beg Bašagić" iz Novog Travnika Amila Mujkić, pobjednica ovogodišnjeg kantonalnog i federalnog takmičenja iz fizike za osnovne škole u kategoriji osmih razreda, što je najveći nivo takmičenja za osnovne škole.

Zbog svega navedenog, kao kolektiv Društva fizičara u Bosni i Hercegovini pitamo zašto se Amila Mujkić, Nermedin Džeković i Bahrudin Trbalić ne nalaze među nagrađenim učenicima, iako to svojim uspjesima uveliko zaslužuju.

Odgovor na ova pitanja tražimo od svih ministarstava nadležnih za ovu problematiku i (in)direktno uključenih u slučaj navedenih učenika: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona", stoji između ostalog u saopćenju Društva fizičara u BiH.