BiH
77

Bh. dijaspora traži referendum za promjenu dejtonskog Ustava BiH

Piše: F. V.
Emir Ramić
Emir Ramić
Na Akademiji povodom proslave 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održane u Torotnu u Kanadi, usvojena je Rezolucija o udruživanju svih raspoloživih sredstava, "duhovnih i materijalnih kapaciteta i jedinstvenom djelovanju sjevernoameričkih Bošnjaka za očuvanje i jačanje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i jedinstva države Bosne i Hercegovine".

Rezolucija je usvojena na prijedlog Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), a uz podršku bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić, ocjenjujući da država BiH nema puni kapacitet nezavisnosti što je, kako su istakli, posljedica nepravednog Ustava na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida, ali i izvršena nepravedna privatizacija, paralizacija političkog, stranačkog i ekonomskog sistema, Rezolucijom se pozivaju istinske patriote u i van BiH da se odmah oslobode svojih ugnjetača i počnu kontrolisati svoju sudbinu, prepoznavanjem i "diferencijacijom od prodanih čuvara dejtonskog Ustava".

U Rezoluciji se navodi da Bošnjaci Sjeverne Amerike udružuju kompletan svoj duhovni i materijalni potencijal i prelaze u jedinstveno djelovanje da uvjere američke i kanadske političke faktore u štetnost dejtonskog Ustava po državu BiH, jer ne prihvatju sadašnju situaciju.

"To podrazumijeva da same žrtve agresije i genocida legalizuju agresiju i genocid", prenio je Ramić.

Rezolucijom se Bošnjaci obavezuju na jedinstvenu borbu svim legalnim, demokratskim sredstvima za uspostavu jedinstvene države Bosne i Hercegovine koja neće biti bazirana na dejtonskom Ustavu.

U Rezoluciji se, između ostalog, ističe:

"Zahtjevi, peticije i deklarativna izjašnjavanja sjevernoameričkih Bošnjaka i njihovih organizacija i foruma nisu više dovoljna. Da se zainteresira i mobiliše američko i kanadsko javno mnijenje, potrebno je da se ujedini sjevernoamerička dijaspora, koja će zajedno sa svojim prijateljima, Amerikancima i Kanađanima, te putem klubova prijatelja Bosne i Hercegovine u Američkom kongresu i Senatu, kao i Kanadskom parlamentu reći jasno da Bosna i Hercegovina više ne može funkcionisati kao država na osnovama dejtonskog Ustava."

Aktivnosti sjevernoameričke bošnjačke dijaspore će, također, biti referendum za ukidanje dejtonskog Ustava.

"Glasovi više od million na silu protjeranih građana Bosne i Hercegovine u dijaspori bi mogli obezbjediti odlučno referendumsko DA. Sjevernoamerička bošnjačka dijaspora će mobilisati patriotsku inteligenciju u i van BiH za akademsko tumačenje svijetu potrebnost promjena dejtonskog Ustava. Putem svojih predstavnika u matici, sjevernoamerička dijaspora će nastojati usmjeravati opravadani socijalni bunt građana BiH na promjenu dejtonskog Ustava BiH. Sjevernoamerička dijaspora poziva građane BiH, posebno one u dijaspori koji su porijeklom iz entiteta Republika Srpska da se masovno odazovu na registraciju i glasanje na Općim izborima 2014. godine. Osnovna odrednica podrške političkim opcijama na izborima će biti borba protiv negiranja agresije i genocida i borba protiv ilegalnog, nepravednog, anticivilizacijskog i nehumanog dejtonskog ustrojstva države“, navodi se u Rezoluciji, prenio je za Klix.ba Emir Ramić.