BiH
12

Bevanda: Ne odlučuje HDZ BiH, već Vijeće ministara o mehanizmu koordinacije

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako ne odlučuje HDZ BiH o mehanizmu koordinacije, već Vijeće ministara BiH.

On je kazao kako je o dogovoru vezanom za mehanizam koordinacije upoznat iz medija te da nije dobio nikakav dokument koji bi trebao dobiti kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Nadam se da ću ga dobiti jer ako bude kakvih korekcija u odnosu na ono što je usvojeno na Vijeću ministara BiH onda to mora bit predmet razmatranja Vijeća ministara BiH", rekao je Bevanda.

Bevanda je kazao kako mu je drago što je dogovoren način odlučivanja, što je bilo najspornije.

On je kazao da je manjkavo to što je dogovoreno da viši organi mogu preispitivati odluke, a iz toga su izbačeni kantoni i Distrikt Brčko.

"Ne odlučuje HDZ BiH o mehanizmu koordinacije, nego Vijeće ministara BiH i vlade. HDZ BiH će zauzeti svoj stav u vezi s ovim. Svakako, naš stav se zna, a to je poštivanje Ustava BiH", kazao je Bevanda.

Što se tiče Pisma namjere Bevanda je rekao kako je ono davno trebalo biti potpisano s obzirom na odluku članova Fiskalnog vijeća.

"Meni je drago što su konačno stavljena i ta dva potpisa za koja ne znam zašto su nedostajala. Sasvim normalno je da smo izgubili priliku da se o tome razmatra u sedmom mjesecu, ali nadam se da će to biti u desetom mjesecu na sjednici Odbora MMF-a", zaključio je Bevanda.