Denis Lasić
0

'Bešlić od iduće sedmice novi gradonačelnik Mostara'

FENA
Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a Denis Lasić izjavio je danas da će se novi gradonačelnik Mostara najvjerojatnije izabrati početkom iduće sedmice te da će to biti Ljubo Bešlić.

"Uvjereni smo da će sadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić dobiti novi četverogodišnji mandat", kazao je Lasić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dodao je da je jučerašnje usvajanje odluke o privremenom finansiranju grada Mostara bio veliki korak i ka donošenju odluke o izboru novog gradonačelnika te da će otprilike ta grupacija vijećnika podržati kandidata Bešlića za čelnog čovjeka Mostara.

"Pregovori se još uvijek vode sa svim strankama i sve će biti poznato za dan-dva. Međutim, više nije upitno tko će biti novi gradonačelnik", kazao je Lasić.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara na jučerašnjoj je izvanrednoj sjednici usvojilo odluku o privremenom finansiranju Grada Mostara za prva tri mjeseca ove godine. Za tu odluku glasali su vijećnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a Đapić–dr. Jurišić, SDP-a, te vijećnici Narodne stranke Radom za boljitak.

Na novinarski upit misli li da će Bešlića podržati i vijećnici SDP-a, Lasić je kazao da je SDP na dobrom putu da to i učini.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o inicijativi za promjenom Statuta Grada Mostara te o usvajanju odluke o privremenom finansiraju grada.

Dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slađan Bevanda kazao je da treba što prije promijeniti Statu Grada Mostara, jer je, kako kazao, pokazao svu svoju apsurdnost i neprovedivost.

"Činjenica da glas birača iz pojedinih gradskih područja ne vrijede jednako, govori koliko je taj statut nepravedan, a koliko je neprovediv govori aktuelni izbor gradonačelnika", naveo je Bevanda, dodavši da su "apsurdnost" Statuta pokazala i njegova različita tumačenja.

Dopredsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a pozdravio je potpisivanje peticije o promjenama Statuta Grada Mostara te pozvao sve građane, koji žele da se Statut promijeni, da potpišu peticiju. Također, pozvao je OHR promijeni "nametnuti Statut kako bi Mostar postao kao ostale jedinice lokalne samouprave u BiH".

"Svi su svjesni da je ovaj statut prevladan te da predstavlja okov za Grad Mostar", dodao je predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a Denis Lasić.

O usvajanju jučerašnje odluke o privremenom finansiranju Grada Mostara govorio je predsjednik Kluba hrvatskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara Davor Pehar. Podsjetio je da zbog neusvajanja odluke na ranijim sjednicama Gradskog vijeća, Mostar bio paraliziran te na rubu kolapsa.

Zbog neusvajanja ove odluke, proteklih nekoliko mjeseci život u gradu bio je doslovno paraliziran. Iako smo u više navrata tražili da se ta odluka donese, svaki put smo bili preglasani. Međutim, ipak smo na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici usvojili odluku o privremenom finansiranju, čime smo deblokirali sredstva u gradskom proračunu, pojasnio je Pehar.