BiH
0

Benzinom polivena i zapaljena povratnička kuća u Zvorniku

Piše: E. G.
U noći sa subote na nedjelju, u 23.16 sati, policiji u Zvorniku je prijavljeno da je došlo do požara na kući povratničke porodice Nožinović. Kako je za Klix.ba rečeno u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, kuća na kojoj je izbio požar nalazi se u ulici Svetog Save na broju 103.

"Vatra je gorjela na ulaznim vratima, prilikom čega je počinjena materijalna šteta na vratima te su vidljivi tragovi čađi na fasadi. Policija je izašla sinoć na teren i istraga je u toku", rečeno nam je u CJB Bijeljina gdje nisu mogli precizirati kako je došlo do požara.

Požar je najvjerovatnije podmetnut, što dokazuje i pronađena flaša u kojoj je bio benzin, a koja je ostavljena u blizini mjesta gdje je vatra buknula.

Nožinovići su ugledna Zvornička porodica, a nedavno je u medijima spominjana kao primjer povratničke porodice koja je obnovila svoju imovinu. Kako je za Klix.ba kazao Salih Nožinović, vlasnik ove kuće poznate u Zvorniku kao "Vila Nožina", od rata je imao niz ponuda da proda kuću, ali nikada nije pristao.

Vila se nalazi u centru Zvornika, udaljena svega nekoliko stotina metara od zgrade Općine i Policijske stanice Zvornik.

"Kuću je htjela kupiti Općina Zvornik, bilo je ponuda i nekih ljudi koji se bave nečasnim stvarima, ali ja jednostavno ne želim prodati kuću. Mi smo je obnovili, rahmetli otac koji je bio pripadnik Armije BiH što svi ovdje znaju, je tražio od mene da ne prodajemo svoju imovinu u Zvorniku i tako će i biti. Kada se incident sinoć dogodio ja sam bio u Tuzli i tada me nazvala majka oko 23 sata i rekla mi šta se dešava. Došla je policija, požar je ugašen i dalje je na njima. Moram reći da je policija bila maksimalno korektna, a zvao me je i načelnik Općine Zvornik, kao i predsjednik Skupštine. Sve je to divno, ali sa ovakvim odnosom prema povratnicima se već jednom konačno mora prestati", kazao nam je Nožinović.

Veći dio ove porodice živi u Holandiji, ali je uvijek neko i u Zvorniku u kući, kaže nam vlasnik.

Nakon ovog incidenta reagirao je i potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić, osuđujući "pasivnost nosilaca funkcija čiji je posao i obaveza da zaštite živote i imovinu Bošnjaka i svih građana u RS".

"Ovaj, posljednji u nizu ozbiljnih napada na Bošnjake u Zvorniku i RS najdirektnije pokazuje da su bila opravdana naša upozorenja i slutnje da može doći do eskalacije problema. Pokušaj namjernog paljenja kuće povratnika Saliha Nožinovića u centru Zvornika, koji je uslijedio nedugo nakon napada na Bošnjake uoči Bajram-namaza, pokazuje kako ovi incidenti nisu dio izlovanih ataka, već imaju svoju dublju pozadinu. Zahtijevamo najenergičniju reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS i svih nadležnmih organa koji moraju obezbijediti sigurno životno okruženje za sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Pozivamo nadležne organe i institucije da u najkraćem mogućem vremenu reaguju i otkriju i adekvatno kazne vinovnike ovog napada i poduzmu sve mjere u cilju sprečavanja daljnjeg usložnjavanja sigurnosne situacije i ugoržavanja sigurnosti Bošnjaka u Zvorniku i RS", navodi se u saopćenju iz kabineta Ramiza Salkića, potpredsjednika Narodne skupštine RS.