BiH
862

Belmina smještena u bolnicu, njemački ljekari počeli pretrage

FENA
Tromjesečna Belmina Ibrišević
Tromjesečna Belmina Ibrišević
Majka djevojčice Belmine Ibrišević, koja je jučer prebačena u Njemačku na liječenje, potvrdila je da su ljekari na klinici u Tibingenu, gdje će biti liječena, danas počeli pretrage kako bi utvrdili da li je moguće u što skorije vrijeme izvršiti transplantaciju koštane srži, istakla je za Agenciju Fena zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Ona je navela da je u jutrošnjem telefonskom razgovoru s majkom saznala da je beba za sada dobro, te da sve ide svojim tokom.

"Belminina majka je jutros zvučala dosta optimistično, hrabro i puna nade, navodeći da za sada sve izgleda vrlo pozitivno na osnovu informacija koje ona ima", kazala je Sarajlić-Maglić.

Nakon što je mala Belmina Ibrišević s majkom sinoć sletjela na aerodrom u Štutgartu, preuzela su ih kola hitne pomoći kojima su dovezene direktno u kliniku, gdje su odmah i smještene.

Sarajlić-Maglić također navodi da stanje male Belmine nije bilo pogoršano prije izmještanja iz Sarajeva, te da njen otac u trenutku kada je davao izjavu medijima nije bio informiran da su ljekari to jutro u više navrata pregledali bebu te dali pozitivno mišljenje da je sposobna za put.

Također je dodala da je izmještanje Belmine organizirano tek jučer, jer je problem bio u nedostatku slobodnog kreveta na klinici.

Izmještanje male Belmine na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, koji godinama provodi programe liječenja pacijenata iz BiH u navedenoj inozemnoj klinici, zatim Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te Ambasada Njemačke u BiH i Ambasade BiH u Njemačkoj.

"Važno je napomenuti da Federalni fond zdravstvenog osiguranja stopostotno pokriva troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s njihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa. Stoga nema potrebe za prikupljanjem bilo kakvih sredstava u tu svrhu, što je važno kako ne bi došlo do određenih zloupotreba", naglasila je ona.

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je potrebno hitno liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su protekle sedmice održani u Sarajevu, a kasnije nastavljeni ne samo u glavnom gradu BiH.