Komemoracija na Barama
0

Behmen: Vaso Radić je dio prkosne historije Sarajeva

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povodom smrti bivšeg gradonačelnika Sarajeva Vase Radića, danas je u Komemorativnom centru Bare održana komemorativna sjednica na kojoj su se prisutnima obratili gradonačelnik Alija Behmen u ime Grada Sarajeva, Juraj Martinović u ime Kluba ranijih gradonačelnika i SABNOR-a BiH te Kemal Hujić u ime Fudbalskog kluba Sarajevo.

Kako je istakao gradonačelnik Behmen u svom obraćanju, Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina opraštaju se od jedne istaknute i značajne ličnosti u historiji Sarajeva.

''Opraštamo se od Vase Radića, gradonačelnika Sarajeva u periodu od 1963. do 1965. godine, dokazanog antifašiste, partizanskog oficira, velikog Sarajlije, druga, prijatelja. I to je dovoljno spomenuti, a ima toliko toga da se o njemu kaže. Vaso Radić je ostavio vidan trag za vrijeme svog mandata, naročito je bio ponosan što je za vrijeme njegovog mandata usvojen Generalni urbanistički plan koji je odredio daljnji razvoj Sarajeva. Ostao je Vaso Radić zapamćen i po još jednom poduhvatu. Grad je u njegovom mandatu dobio ono što svaki grad čini gradom – Centralno groblje na Barama. Da, upravo ovo groblje u čijem se komemorativnom centru, 50 godina poslije, opraštamo i odajemo počast upravo njemu kao jednom od velikana Sarajeva. Naš Vaso je bio vedrog duha, uvijek otvoren i komunikativan. Ostavio nam je mnogo toga po čemu ćemo ga pamtiti. Postao je dio bogate, znamenite i prkosne historije grada Sarajeva i zbog toga nam je privilegija što smo ga imali i poznavali'', kazao je gradonačelnik Behmen.

Juraj Martinović je istakao kako je Vaso Radić unosio energiju u svaki posao kojim se bavio.

''Vaso je zračio unutrašnjom mladalačkom energijom. Bio je osoba koja je voljela prepričavati zgode iz svog života. Kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio ranjen na Sutjesci, u šaljivom tonu je govorio kako je ranjen isti dan kad i Tito'', kazao je Martinović.

Kemal Hujić je zahvalio na svemu što je Vaso Radić uradio za FK Sarajevo.

''Bio je jedan od osnivača FK Sarajevo. Nalazio je uvijek vrijeme za svoj klub s kojim je prošao mnoge lijepe stvari, ali i donio mnogo teških odluka. Bio je primjer kako se klub nesebično voli. Gledao je na sport kao na viteštvo'', rekao je Hujić.