Nakon hapšenja Memića
72

Bećirović za ambasadora BiH u Maleziji predložio Edina Jahića

FENA/Klix.ba
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je okončao pripremne aktivnosti te pokrenuo proceduru u vezi sa razrješenjem ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaida Memića. 

Kako je za Fenu izjavio Alija Kožljak, šef Bećirovićevog kabineta, Bećirović je u paketu predložio i razrješenje dosadašnjeg ambasadora Memića i imenovanje novog ambasadora u toj zemlji.

Zatražio je da se hitno zakaže vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi se i zvanično donijela odluka o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog ambasadora. Kožljak je u tom kontekstu precizirao da je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji nominiran dr. Edin Jahić.

Poručio je da je riječ o kompetentnoj osobi, doktoru nauka i čovjeku koji se školovao i diplomirao u glavnom gradu Malezije - Kuala Lumpuru te, kako je izjavio, vrsnom profesionalcu s velikim međunarodnim iskustvom, radeći u Evropskoj komisiji, Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama.

"S obzirom na to da očekujemo da će se vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazati vrlo brzo, vjerovatno, u narednih dva dana, očigledno da je Bećirović u rekordnom roku sve pripremio, donio odluku o razrješenju i nominirao novog ambasadora za Maleziju", kazao je Kožljak.

Podsjećamo, dosadašnji ambasador u Maleziji Senaid Memić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja dok je bio načelnik Ilidže, kao zvaničnik SDA. Uhapšen je prošle sedmice te mu je određen jednomjesečni pritvor.