Minhen
47

Bećirović: Podrška Ujedinjenog Kraljevstva od strateškog značaja za sigurnost BiH

I. M.
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u okviru Minhenske sigurnosne konferencije razgovarao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachem.

Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bećirović je rekao da u vrijeme antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS od izuzetne je važnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ o državi koja je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom prijateljskog razgovora lord Stuart Peach je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje saveznik Bosne i Hercegovine i iskreno posvećeno demokratskoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je naglasio da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku Evropskog vijeća.

On je podsjetio i na razgovor s premijerom UK Rishijem Sunakom prošle godine u Londonu i ukazao na važnost njegove jasne poruke da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.