Prijateljski odnosi
22

Bećirović i Girgin nakon sastanka: Turska je privržena BiH i podržava njen put u NATO

A. Ku.
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom o bilateralnim odnosima dvije države i trenutnom stanju u BiH.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin poručio je da Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova, bez potrebe za dodatnim zakonom.

Ambasador Girgin je naglasio da pored snažne podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Republika Turska snažno podržava i euroatlantski put BiH.

Denis Bećirović je rekao da je jedan od dva strateška cilja BiH članstvo u NATO-u, a da Republika Turska kao regionalna sila i veoma važna članica NATO-a, može nastaviti pružati pomoć da što prije BiH postane punopravna članica NATO-a.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin konstatirali su da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre političke odnose, bez otvorenih bilateralnih pitanja.

Bećirović je rekao da je dugoročni interes BiH da svestrano unapređuje odnose sa ovom prijateljskom zemljom s kojom su dobri bilateralni odnosi od velikog značaja.

Na sastanku se govorilo i o potrebi ratificiranja ranije potpisanih sporazuma s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa između BiH i Republike Turske.