BiH
9

Bećirović: BiH i Crna Gora imaju gotovo podudarne vanjskopolitičke ciljeve

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je nakon razgovora članova kolegija oba doma državnog parlamenta s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem kazao novinarima da su imali iskren, konstruktivan i produktivan sastanak.

"Na početku sastanka sam zahvalio na pomoći Crne Gore za stanovništvo BiH, ali i istaknuo činjenicu da Crna Gora zaista ima jednu principijelnu i konzistentnu politiku kada je u pitanju država BiH. U vezi s tim, posebno sam istaknuo da je naša politička saradnja na zavidnom nivou, da dobro sarađujemo i na bilateralnom i na multilateralnom planu", kazao je Bećirović.

Kada je riječ o ekonomskim odnosima, naveo je da smatra da oni mogu biti i na mnogo većem nivou nego što su trenutno i da tu prostora za unapređenje ekonomske saradnje ima sasvim sigurno.

"Mislim da je jedna od pretpostavki za jaču ekonomsku saradnju upravo ta saobraćajna struktura i stoga sam i govorio o potrebi da zaista napravimo konkretne planove kako i putnom i željezničkom infrastrukturom da što bolje povežemo dvije države", kazao je Bećirović.

Istaknuo je činjenicu da BiH i Crna Gora imaju gotovo podudarne vanjskopolitičke ciljeve.

"Naime, strateški vanjskopolitički ciljevi BiH su članstvo u NATO-u, članstvo u EU i dobra regionalna saradnja. Isti je slučaj i s Crnom Gorom. U tom pogledu, premijeru Crne Gore sam vrlo jasno rekao da vanjsku politiku BiH kreira Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo BiH je jednoglasno glasalo da naši glavni vanjskopolitički prioriteti budu NATO, EU i regionalna saradnja", kazao je Bećirović.

Smatra da o tome više ne treba biti dileme ni unutar BiH.

"Kao jedan od čelnika parlamenta, ali i kao univerzitetski profesor koji studentima predaje savremene odnose u jugoistočnoj Evropi, rekao sam da je od strateške važnosti da BiH i Crna Gora nastave razvijati dobru međudržavnu saradnju, prije svega zbog toga što moramo biti svjesni da u regionu postoje političke snage koje u budućnosti sumnjaju u opstanak i Crne Gore i BiH. Zato sam rekao da su odnosi između Crne Gore i BiH veoma važni i da njih zaista trebamo unapređivati", kazao je Bećirović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji boravi u posjeti Sarajevu, razgovarao je danas s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, članovima Predsjedništva BiH, a nakon sastanka sa članovima kolegija oba doma PSBiH planiran je njegov susret i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.