BiH
326

Bećirević: Uvjeren sam da će mojim dolaskom na mjesto premijera KS stvari biti pokrenute nabolje

Klix.ba
Dževad Bećirević
Dževad Bećirević
Nosilac liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo Dževad Bećirević istakao je da je uvjeren da će biti novi premijer Kantona Sarajevo (KS), te da je došlo vrijeme da građani prestanu strahovati da li će ostati bez vode, gasa, grijanja i prijevoza.

Bećirević je naglasio da se na čelu Općine Centar nalazi već deset godina, a za to vrijeme realizovano je na stotine projekata koji su doprinijeli da stanovnici ove Općine imaju ugodniji i kvalitetniji ambijent za život.

"Iskustvo, snagu i volju koju imam želim da prenesem i na Kanton Sarajevo. Nakon 12. Oktobra počinju promjene. Došlo je vrijeme da građani prestanu strahovati da li će ostati bez vode, gasa, grijanja i prijevoza, da li će nastava biti obustavljena, jer nastavnici s pravom nisu zadovoljni. Znam da su ovi problemi u KS rješivi. Među prvim stvarima nakon izbora i naše pobjede, jesu javna i komunalna preduzeća, zdravstvo, pitanje obrazovanja, nužnost novih i kvalitetnih investicija, status nauke, kulturna politika, povjerenje vjere mladog čovjeka kako je najbolje živjeti i djelovati u svojoj domovini Bosni i Hercegovini“, rekao je Bećirević.

"SDP BiH ima najreprezentativniju listu kandidata za Skupštinu KS. Naša lista je spoj mladosti i iskustva. Cilj SDP-a je da pobijedimo na izborima i osiguramo stabilnu parlamentarnu većinu u Skupštini KS-a, nakon čega ćemo formirati Vladu na čijem čelu bih se trebao nalaziti. Situacija u Sarajevu je previše ozbiljna i niko na buduću raspodjelu u izvršnoj vlasti ne smije gledati kao na postizborni plijen", dodao je Bećirević.

On je posebno naglasio da Kanton Sarajevo mora uraditi više.

"Ovdje se mora početi mijenajti mentalitet u pristupu, ne problemima, već mogućnostima. Mi plivamo kao riba u akvarijumu, a oko nas je more mogućnosti. U kantonu trebamo prvo početi raditi i investirati mi, da bi i drugi stekli povjerenje da investiraju. Ovoga puta to neće ostati samo slovo na papiru. Mi znamo kako Sarajevo učiniti interesantnijim i privlačnijim za investitore", rekao je Bećirević. Bećirević je istakao da je zgrada Općine centar pretrpjela strahovita oštećenja koja se mjere u višemilionskim iznosima.

„Ipak, zahvaljujući stabilnom budžetu, imali smo novac da obnovimo jedan od simbola Sarajeva. Također, Općinsko vijeće centar jednoglasno je na moj prijedlog usvojilo odluku da se iz budžeta izdvoji 500 hiljada maraka, kako bi se pomoglo općinama i gradovima koji su najviše stradali tokom majskih poplava. Pomoć su dobile Općine i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj“, dodao je Bećirević.

Potcrtao je da su građani Općine Centar imali u proteklom periodu određene probleme za koje Općina nije nadležna.

"Asfaltirali smo ceste, gradili vodovodnu i kanalizacionu mrežu, davali sredstva za javni gradski prijevoz. Ulagali smo u obrazovanje, zdravstvo, opremali škole, policiju i vatrogasce", naglasio je Bećirević.

"Mojim dolaskom u Kanton Sarajevo, uvjeren sam da će stvari biti pokrenute nabolje. Iskustvo koje imam tokom rada u jednoj od jedinica lokalne samouprave mogu biti plus kada se budu rješavala pitanja prenosa nadležnosti i novca potrebnog za realizaciju tog posla", dodao je Bećirević.