BiH
17

BBI za obrazovanu BiH: 500 stipendija za djecu bez roditelja

Klix.ba
Sa prošlogodišnje svečane ceremonije dodjele stipendija
Sa prošlogodišnje svečane ceremonije dodjele stipendija
Bosna Bank International (BBI) iz sredstava Fonda Sheikh Saleh Kamel počinje s podjelom 500 stipendija za djecu iz BiH bez jednog ili oba roditelja. Iz ovog fonda već četvrtu godinu zaredom za 500 stipendista isplaćuje se 600.000 američkih dolara godišnje, odnosno mjesečni iznosu od 100 američkih dolara u protuvrijednosti KM.

Sa podjelom ovogodišnjih stipendija ukupno je iz ovog Fonda za četiri godine isplaćeno skoro četiri miliona KM. Kao društveno odgovorna banka BBI od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući im stipendije i pozajmice, i to u kontinuitetu prethodnih 12 godina.

Kako bi učenici i studenti iz cijele BiH bili ravnopravno zastupljeni ove godine podjela stipendija bit će organizirana u pet regija po 100 stipendija. Prvih sto stipendija dodjeljuje se za region sjeverozapadne BiH. Ovaj region obuhvata teritoriju Unsko-Sanskog kantona i općine: Krupa na Uni, Bosanska Kostajnica, Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, Banja Luka, Srbac, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, Teslić, Kotor Varoš, Kneževo, Šipovo, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar i Petrovac. Prijave za stipendiju sa potrebnom dokumentacijom, učenici i studenti iz navedene regije trebaju dostaviti osobno do 17.12.2014. u poslovnice BBI banke u Bihaću i Cazinu.

Stipendije će biti sukcesivno dodjeljivane i za ostala četiri regiona. Prema sljedećem redosljedu: Region sjeverne BiH koji obuhvaća teritoriju Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, te Distrikt Brčko. Nakon provedene procedure za drugu regiju bit će raspisan konkurs za region centralne BiH koji obuhvaća teritoriju Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog Kantona i općine: Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica.

Potom će biti raspisan konkurs za region jugozapadne BiH koji obuhvaća teritoriju Herecegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i kantona 10, te općine: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Berkovići, Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Kalinovik i Foča. Zadnjih sto stipendija bit će dodijeljeno za region centralne i istočne BiH koji obuhvata teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, te općine: Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, Lukavica, Sokolac i Han Pijesak.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija će prilikom odabira ocjenjivati, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Konkurs za prijavu za stipendije bit će objavljen na web stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma. Fond "Sheikh Saleh Kamel“, osnovan je na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg "Al Baraka“ finansijske i poslovne grupacije prije pet godina.