NATO zvaničnik
57

Bauer: Sigurnost BiH je ključna za sigurnost Balkana i ostatka Evrope

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Šef Vojnog komiteta NATO-a admir Rob Bauer danas je u Sarajevu poručio da njegova posjeta BiH dolazi u trenutku kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom.

"Rat Putina je pokušaj da se uništi snaga zakona zakonom sile. Konflikt u Ukrajini je vise od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na praviliman, na sistemu zasnovanom na suverenim državama koje imaju pravo da odrede sami svoju sudbinu. Sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način i gdje se vladavina prava primjenjuje na sve je napadnut, a na svim slobodnim državama svijeta je da ga zaštite", rekao je Bauer.


On kaže da su mnoge zemlje ugrožene ruskom agresijom uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Rat u Ukrajini ima globalne posljedice, uključujući i Zapadni Balkan. Na NATO samitu u Madridu smo dogovorili jaču podršku za zemlje partnere, naprimjer, izradom novog paketa odbrambene sigurnosti, modernizacijom sigurnosnih i odbrambenih struktura", dodao je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Bauer je naglasio da je prisustvo NATO-a u Sarajevu i podrška misiji EUFOR-a "Althera" pokazatelj predanosti Bosni i Hercegovini.

"Imamo uzajamnu korist koja je zasnovana na poštovanju i saradnji. Sigurnost Bosne i Hercegovine je ključna za sigurnost Zapadnog Balkana i Evrope. Moja posjeta je s ciljem da bolje shvatim izazove s kojim se suočava BiH, kao i snagu i sposobnosti Oružanih snaga BiH", zaključio je.