Nakon pisma OHR-a
2k

Baralija: Sretna sam jer se ukazala druga šansa, borit ću se dok postoji nada

N. V.
Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)
Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)
Irma Baralija, jedna od kandidata za gradonačelnika Mostara, a koja je ispala u prvom krugu glasanja, je komentarisala prijedlog visokog predstavnika Valentina Inzka da se ponovi glasanje kako bi ovaj put bilo tajno.
Ranije je Klix.ba pisao da javno glasanje za izbor izvršne vlasti u Mostaru nije provedeno prema Statutu Mostara zbog toga što je održano javno. U javnosti se podignula prašina zbog ovakve nepravilnosti, a iz OHR-a su dali svoju preporuku, odnosno visoki predstavnik je poslao pismo u kom traži ponavljanje glasanja zato što ta procedura mora biti tajna.

Kandidatkinja Bh. bloka za gradonačelnicu Mostara podržala je mišljenje OHR-a, a ranije je to uradila i Naša stranka čiji je Baralija član.

"Nisam osoba koja odustaje, borim se sve dok postoji ikakva nada da postignemo naš cilj, tako da sam sretna što se ukazala ova druga šansa, ne samo meni nego i kolegama i kolegicama iz drugih stranaka da ovaj put, oslobođeni pritiska koji sa sobom nosi javno glasanje, biraju drugačije i hrabrije", rekla je Baralija.

Iz Koalicije za Mostar i Stranke demokratske akcije su u prethodnom periodu mnogo govorili o predstojećem glasanju u Mostaru kazavši da je jasno kakva je politika Bh. bloka ukoliko glasaju za HDZ-ovog kandidata Marija Kordića. Baralija, odgovarajući na OHR-ovo pismo, ujedno daje komentar i na takve stavove.

"Bilo glasanje javno ili tajno mi nemamo problem reći kome dajemo povjerenje jer su naši razlozi jasni, utemeljeni na činjenicama i argumentima. I dalje smatramo da bi gradonačelnica iz Bh. bloka bila ne samo najkvalifikovanija za ovu poziciju nego i politički najbolja opcija za Mostar", kazala je.

Gradsko vijeće Mostara je u petak javno glasalo za gradonačelnika Mostara prilikom čega je iz utrke ispala Irma Baralija. Drugi krug glasanja, u kojem se bira između kandidata Koalicije Zlatka Guzina i HDZ-ovog Marija Kordića, bi trebalo da bude održan sutra, no javnost vrši pritisak na ponavljanje procesa.