BiH
0

Banjalučki muftija pozvao MUP RS-a da zaštiti imovinu Islamske zajednice

FENA
Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić izjavio je danas da je sigurnosna situacija na području ovog muftiluka svakim danom sve bolja, te da su sporadični napadi kojih je bilo u Mrkonjić-Gradu i Prnjavoru, osuđeni i od MUP-a RS-a.

Efendija Čamdžić je nakon razgovora s ministrom unutrašnih poslova RS-a Stanislavom Čađom koji je posjetio sjedište Muftiluka banjalučkog izrazio nadu da će svi nadležni organi pružiti neophodnu podršku i pomoć kako se ne bi događali incidenti na imovini Islamske zajednice i njenim pripadnicima. Zatražio je od ministra unutrašnjih poslova RS-a da zaštiti imovinu Islamske zajednice, imame i sve Bošnjake.

Ministar Čađo je kazao da je razgovarano o pitanjima procjene i ocjene sigurnosnog stanja i mogućih zajedničkih aktivnosti u smislu unapređenja te situacije.

„Mogu reći da je bezbjednosno stanje u RS-u pa time i na području Muftiluka banjalučkog dosta dobro i da se u značajnoj mjeri poboljšalo i dalje se poboljšava, te iako se bilježe sporadični napadi na objekte Islamske zajednice i imame toga je daleko manje“, kazao je Čađo.

Po saznanju svakog takvog napada, kako je rekao, oni su bili osuđeni od Vlade i MUP-a RS-a, a bile su provedene i adekvatne istrage.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje s ovom vjerskom zajednicom u sklopu projekta koji MUP RS-a provodi pod nazivom „Saradnja s lokalnim zajednicama“, čiji je cilj predupređivanje svih loših stvari i pokušaja pojedinaca da na nekorektan način svojim djelima remete sigurnosnu situaciju.

Banjalučki muftija je kazao da očekuje da će obnova Ferhadije ići dobrim tokom, te naveo da će i s drugim predstavnicima Vlade razgovarati o tom pitanju.

Uputio je zamjerku ministrici za prostorno uređenje i ekologiju Fatimi Fatibegović što nije nijednom posjetila Muftiluk banjalučki i drugim bošnjačkim ministrima što ne kontaktiraju s Islamskom zajednicom.

„Vjerovatno imaju prečeg posla“, prokomentirao je banjalučki muftija.