BiH
170

Banjalučka fabrika obuće poklanja cipele haškim optuženicima: Karadžić želi mokasinke

Klix.ba
Radovan Karadžić  (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Banjalučka fabrika obuće Bema koja je tokom predsjedničke kampanje u SAD-u poklonila cipele Melaniji Trump, sada planira poslati cipele haškim optuženicima među kojima su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Tehnički direktor tvornice Marinko Umičević rekao je za BIRN da će svih devet zatvorenika koji se u Holandiji nalaze zbog ratnog zločina, četiri Srbina i pet Hrvata, dobiti po besplatan par cipela.

"Očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana dobiti brojeve obuće za hrvatske optuženike kako bismo im cipele mogli poslati do Božića. Za srpske optuženike cipele ćemo poslati u ponedjeljak", kazao je Umičević.

Ratko Mladić, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i hrvatski optuženici su rekli da žele obične cipele s pertlama, dok je Radovan Karadžić zatražio mokasinke.

"Svi žele crne cipele, samo Ratko Mladić želi smeđe. Cipele su izrađene od vrhunskog i mekanog materijala, udobne su i lijepe", navodi Umičević.

Tehnički direktor Beme poklon je nazvao "cipelama nade".

"Došao sam na ideju da im pošaljem cipele nakon što sam pročitao razgovore s ljudima koji su osuđeni pred Haškim tribunalom. Srbi, Hrvati i Bošnjaci govore lijepo jedni o drugima kada se vrate kući. Kažu da im je bilo lijepo dijeliti pritvorsku jedinicu. Nekada su se borili jedni protiv drugih, a sada pomažu jedni drugima i na neki način su povezani", dodao je Umičević.

Bema je 2010. godine poslala cipele napravljene od kozije kože za 33 čileanska rudara spašena nakon 69 dana provedenih pod zemljom. Umičević se nada da će Melania Trump cipele koje su joj poklonjene nositi na inauguraciji u januaru, a on očekuje da će biti pozvan na događaj.

"Očekujem poziv, rekla je da će me pozvati, ali i ako to ne učini neću se ljutiti", kazao je Umičević.