Inovacija za pohvalu
1

Banjalučanka osmislila kadu za nepokretne bolesnike

Piše: D. Tomić
Vukosava Božić
Da BiH može biti zemlja inovacija potvrđuje priča Banjalučanke Vukosave Božić, medicinske sestre na Neurološkoj klinici UKC Banja Luka, koja je osmislila i patentirala mobilnu kadu za nepokretne bolesnike.

U svojoj priči, koju je odlučila podjeliti sa čitaocima portala Klix. ba, Vukosava navodi kako se ideja rodila prije pet godina, kada je odlučila riješiti problem koji je imala sa nepokretnim pacijentima.

Od tada do danas, njena inovacija je prošla svoj razvojni put, a model, koji je razvila sa prvobitnim timom, zasnovan je na početnoj ideji sa nekim razlikama u odnosu na prvu patentnu prijavu.

"Sav svoj radni vijek radim sa dosta nepokretnih bolesnika. Težina posla me ponukala da osmislim ideju. Moja kada se sada nalazi u fazi izrade, a to radim u saradnji sa hrvatskom firmom Evolve iz Donje Stubice", ispričala nam je Vukosava.

Ona dodaje da će mobilna kada svoju funkcionalnost u javnosti potvrditi za otprilike mjesec dana, kada izađe prototip spreman za proizvodnju.

"Ideja je sama sebi krčila put. Sa svakog sajma gdje je prikazana, a za to se potrudila Asocijacija inovatora u BiH, mobilna kada se vratila sa priznanjima. Najveće priznanje smo dobili od Ruske akademije nauka, Kristalni pehar, koji oni dodjeljuju jednom u 15 godina, za ideju koja im se dopadne mimo takmičarskog dijela. To se desilo u Nirnbergu", priča nam banjalučka medicinska sestra i inovatorica.

Mobilna kada je proizvod namijenjen održavanju higijene nepokretnih i slabo pokretnih osoba. Jednostavno se montira i demontira, a sastoji se od vodonepropusnog tijela koje se može koristiti kao nepropusna presvlaka na krevetima.

Vukosava kaže kako će se na ovaj način riješiti problem transporta pacijenata do postojećih sanitarnih prostorija i smanjiti rizik od povreda pacijenta.

"Sa mobilnom kadom nema potrebe za posebno adaptiranim sanitarnim blokovima, kupanje je omugućeno direktno na bolesničkoj postelji, a održavanje higijene je kvalitetnije i humanije", priča naša sagovornica.

Na kraju, ona je dodala da je svoju ideju prvi put predstavila na INOST-u u Banjoj Luci, a njen dalji razvoj su podržali Gradsko udruženje inovatora, Savez inovatora RS, Asocijacija inovatora u BiH i Inovacioni centar Banja Luka.