BiH
7

Banja Luka: Vozilima dozvoljeno kretanje po Rekreativnoj zoni Šehitluci/Banj brdo brzinom preko 30 km/h

Piše: E. B.
Članovi Građanske inicijative "Rekreativna zona Banje Luke" su tokom ove sedmice zaprimili od Gradske uprave odgovor na upit koji su poslali prije tri mjeseca, a koji se odnosi na Zaključke koje je donijelo Vijeće za sigurnost saobraćaja Grada Banje Luke u vezi sa režimom saobraćaja na Šehitlucima/Banj brdu.

Vijeće za sigurnost saobraćaja Banje Luke predlaže da se izmjene postojeće odredbe Naredbe, o regulisanju saobraćaja na području Grada Banje Luke, koje se odnose na Šehitluke/Banj brdo, na način da se dozvoli kretanje svim vozilima.

Pored toga, navodi se da se moraju ispoštovati određeni uslovi, kao što su: Put banjalučkog odreda proglase zonom gdje se vozila ne smiju kretati više od 30 km/h, da se postave ležeći policajci i saobraćajna signalizacija koja opominje pješake da se kreću sa oprezom na kolovozu, te da se pronađe način da se vrši naplata vozilima koja idu na Šehitluke/Banj brdo i mogućnost postavljanja kamera i video nadzor javnih površina.

Analiza po mišljenju rekreativaca - neozbiljna

"Nakon što smo analizirali mišljenje Vijeća koje je dobilo zadatak da riješi pitanje saobraćaja ka Banj brdu, odmah smo vidjeli da je Vijeće dobio nalog da nađe rješenje da se uspostavi motorni saobraćaj po svaku cijenu. Ovu analizu smatramo jako površnom i nedovoljno stručnom i vidimo da nije postojala nikakva volja da se uzme u obzir mišljenje velikog broja građana", rekao je Tihomir Dakić, član Građanske inicijative.

On je zaključio da su ovakvu analizu mogli uraditi i članovi saobraćajne sekcije neke osnovne škole.

"U ovoj analizi je korištena fotodokumentacija iz analiza koje su rađene 2010. i 2012. godine. Pošto je gradska kasa prazna išlo se sa najjeftinijim rješenjem. Ono što možemo poručiti jeste da dolazi proljeće i da je sada odluka na gradonačelniku da li će prihvatiti ili neće ovakvo mišljenje", kazao je Tihomir Dakić.

Važno je dodati da je dana 17.12.2015. godine gradonačelnik potpisao Odluku o pokretanju postupka javne nabavke, direktnim sporazumom a vezano za "Glavni projekat saobraćajne signalizacije i opreme puta na Banj brdu sa revizijom", što znači da je i gradonačelnik svjesno zanemario interes građana zarad interesa pojedinca.

Upitna sigurnost pješaka u Rekreativnoj zoni

"Analiza koja u sebi ne sadrži stvarne podatke sa terena, a takva je upravo ova 'analiza' koju smo dobili na uvid, daje pogrešne podatke koja će rezultovati pogrešnom, a po bezbjednosti u saobraćaju možda i opasnom odlukom. Ptice na granama drveća Rekreativne zone su već odavno naučile ono što smo mnogo puta ponovili da je veoma opasno miješati pješački saobraćaj sa saobraćajem motornih vozila, pogotovo na saobraćajnici koja u špicu sezone primi više stotina, a u posljednje vrijeme i više hiljada ljudi dnevno", poručio je Goran Pivašević, jedan od članova Građanske inicijative.

On je dodao da tu nije riječ o željama više od 10.000 građana koji aktivno koriste Rekreativnu zonu, mogućoj turističkoj ponudi grada i očuvanju prirodne oaze, već isključivo o sigurnosti pješaka.

"Krajem godine dobili smo obećanje gradonačelnika da ćemo kroz sastanke sa stručnim licima zajedno učestvovati u donošenju najbolje odluke, ali to je bila samo trenutna slatkorječivost gradonačelnika. Ako Gradu nije u interesu da od nas besplatno dobiju realne informacije sa terena koje imamo na osnovu trogodišnjeg aktivnog analiziranja stanja u Rekreativnoj zoni, nije ni nama cilj da se namećemo u poslovima za koje su njihova stručna lica plaćena iz budžeta grada", rekao je Pivašević.

Apel građanima da što više koriste Rekreativnu zonu

Iz Građanske inicijative poručuju će njihov cilj biti da dođu do zapisnika sastanaka i spiskova učesnika tih sastanaka, rezultata glasanja da bi jasno vidjeli na koji način se došlo do ovog zaključka i ko je sve glasao za ovakvo mišljenje.

"Nas ovakva analiza nije iznenadila, jer mi već godinu i po dana čekamo konačnu odluku Grada u vezi regulacije ovog puta. Kada se donese zvanična odluka mi ćemo na nju odgovoriti svim zakonski predviđenim sredstvima koji su propisani Statutom Grada", rekli su članovi Građanske inicijative i pozvali sve one koji su proteklih godina koristili Rekreativnu zonu Banje Luke za šetanje i rekreaciju da nastave sa tom zdravom navikom, a za sve one koji još nisu, da probaju, kako bi još više pokazali koliko je građanima Banje Luke stalo do ove Rekreativne zone bez automobila!

"Rekreativna zona Banje Luke bez automobila će postojati – da li će to biti za godinu, dvije ili pet, vidjet ćemo. Mi imamo živaca", zaključili su članovi Građanske inicijative.