BiH
282

Banja Luka uz Zmajeve: Dresove i rekvizite kupuju i stari i mladi, vjeruju u uspjeh BiH

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
U cijeloj Bosni i Hercegovini odavno je počela fudbalska groznica povodom plasmana na Svjetsko prvenstvu u Brazilu. Većina stanovnika već ima svoje favorite, a mišljenja Banjalučana su podijeljena.

Iako broj navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom gradu raste, još uvijek su u većini oni koji navijaju za druge zemlje na Svjetskom prvenstvu.

Razgovarajući sa vlasnicima i gostima pojedinih kafića u gradu saznali smo da će se fudbalske utakmice gledati svaku večer. Nedaleko od Gradskog mosta, u poznatoj banjalučkoj ćevabdžinici Mrvica, zatekli smo vlasnika Rusmira Osmančevića koji je ispričao da je spreman da bodri reprezentaciju BiH, a za Zmajeve ima samo riječi hvale.

"Od cjelokupne situacije u državi Zmajevi su jedini pozitivan primjer koji se istakao. Teško je u državi u kojoj ništa nije kako treba postići nešto veliko, ostvariti dobar uspjeh. Sportisti trebaju da ulažu u sebe, a to im uglavnom finansira porodica, slabo država nekome pomaže, ali kada se dođe do uspjeha - tada je uspjeh svačiji. Država nam je takva kakva jeste i meni je žao što više sugrađana ne navija za reprezentaciju BiH. Volio bih da Bosna uspije, logično jer sam Bošnjak, ali se radujem i uspjehu Đokovića i pojedinih hrvatskih sportista, imam dosta prijatelja drugih nacionalnosti, pa ne vidim razlog zašto se neko ko je iz Bosne ne bi radovao uspjehu BiH“, rekao je Rusmir.

On je naveo da će ukoliko dobije dozvolu za rad iza ponoći, rado obezbjediti gostima mogućnost da gledaju sve utakmice na Svjetskom prvenstvu.

"Termini kada BiH igra su oko ponoći, pa moram vidjeti može li se produžiti radno vrijeme. Gledat ćemo ovdje sve mečeve koje budemo mogli. Večeras je prva utakmica, pa ćemo gledati Hrvatsku i Brazil. Naravno da jedva čekamo da zaigra reprezentacija BiH jer mislim da će proći u drugi krug, ali i ovo do sada što su napravili je bio veliki uspjeh. Vjerujem da Zmajevi imaju kvaliteta, pokazali su iskustvo i dokazali su da kontrolišu igru. Mislim da će od 32 ekipe oni biti pravo iznenađenje“, rekao je Rusmir za Klix.ba.

Banjalučani su istakli da su im favoriti ovog Svjetskog prvenstva prije svega domaćin Brazil, zatim Njemačka, Argentina, Španija, Urugvaj, a za neke i Kolumbija. Mišljenja su različita, ali na gradskoj pijaci u Banjoj Luci trgovci su rekli da je pored dresova Brazila najveća potražnja za dresovima i obilježjima reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Dobro ide prodaja dresova i rekvizita BiH, zadovoljni smo. Što se tiče kupaca ne postoji neka određena starosna dob zainteresovanih, jer kupuju i mladi i stari", rekao je za Klix.ba jedan od trgovaca s banjalučke pijace.

S obzirom na visoke temperature u gradu je bilo manje prolaznika nego inače, ali su nam rekli da utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu neće propustiti. Mnogi će dešavanja na fudbalskim terenima u Brazilu pratiti u svojim domovima, ali ukoliko se lijepo vrijeme zadrži i banjalučki kafići bit će puni posjetilaca i ljubitelja fudbala.