BiH
0

Banja Luka: Povećana koncentracija polena u vazduhu

SRNA
Aparati za mjerenje koncentracije polena u vazduhu na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske izmjerili su na području grada Banja Luka povišenu koncentraciju polena ambrozije, trave, pepeljuge, štireva, bokvice, koprive i pelina.

Zabilježeni nivo polena ambrozije može izazvati alergijske reakcije i kod zdravih osoba, dok koncentracija polena trave, pepeljuge, štireva, koprive i bokvice utiče na izuzetno osjetljive osobe, a izmjerena koncentracija polena pelina izaziva reakcije kod alergičnih osoba.

Koncentracija polena ambrozije, koprive i pelina pokazuje trend rasta, dok u slučaju trave, pepeljuge, štireva i bokvice opada.

U ambulantama Doma zdravlja Banja Luka proteklih dana zabilježeni su sporadični slučajevi pacijenata sa simptomima alergije na ambroziju, a ljekari kažu da se povećanje broja ovakvih pacijenata očekuje krajem augusta i u septembru.

Simptomi alergije na ambroziju su, kao i kod drugih alergija, kihanje, kašljanje, curenje nosa. Alergija na ambroziju često se manifestuje i crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem u očima, te otečenim očima.

Da bi se ublažili simptomi ove alergije, ljekari savjetuju da se ne izlazi iz kuće u toku prijepodneva, jer je tada najviše polena u vazduhu, te da se drže zatvoreni prozori da bi se spriječilo da polen uđe u stan ili auto.

Ako je vjetrovito, treba ostati u kući jer se sićušne čestice polena tada lako prenose, treba se tuširati i prati kosu svako veče, često prati ruke i presvlačiti se da bi bio uklonjen polen sa tijela.

Za liječenje alergije na ambroziju koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija, ali se građanima savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave svom porodičnom ljekaru.