BiH
192

Bandić u Sarajevu: Vredniji mi je stisak ruke građana ovog grada od bilo kakve titule

Piše: E.S.H
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Ja sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine, a ovo je zemlja tri konstitutivna naroda. Ja sam prijatelj i Bošnjaka i Hrvata i Srba. Kad su Isusa razapinjali on njih nije osuđivao što ga razapinju, nego zato što ne znaju šta čine. Milanu Bandiću ne trebaju priznanja, priznanja trebaju Bandića", prokomentarisao je danas povlačenje dodjele titule počasnog građanina Grada Sarajeva gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bandić boravi u posjeti glavnom gradu BiH, a danas je, u pratnji legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića i predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak, mons. prof. dr. Franje Topića, posjetio reisa mr. Huseina ef. Kavazovića i nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

U obraćanju novinarima, Bandić je rekao kako mu više vrijedi stisak ruke građana Sarajeva, od bilo kakve nagrade ili titule.

"Više vrijedi nokat sva tri naroda u BiH nego sve moje plakete"

"Mislite da gradonačelnik Zagreba kao rođeni sin BiH i osvjedočeni prijatelj BiH i svih građana nema pravo na svoje mišljenje? Pogledajte kompletan intervju i onda svjedočite“, prokomentarisao je Bandić razlog oduzimanja titule počasnog građanina Sarajeva, a to je, podsjećamo izjava u kojoj je rekao da se nada da će "BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta".

"Više vrijedi nokat sva tri naroda u BiH nego sve moje plakete, priznanja i pet mandata. Kada se to shvati, onda će nam svima biti lakše. Čovjek najuspravnije hoda kada pomaže drugima, a moja djela govore od Odžaka do Gruda i od Tuzle do Sarajeva i sretan sam što sam danas u Sarajevu", izjavio je gradonačelnik Zagreba.

Dodao je da svi oni koji donose odluke na prečac, naprave ono što je on napravio za ljude u BiH sa mjesta gradonačelnika Zagreba i napomenuo da je sretan i ponosan kao hrvatski sin BiH i kao gradonačelnik Zagreba gdje je, kako kaže, savio svoje gnijezdo i napravio krunu svog javnog posla.

"Nisam bacio koplje u trnje i evo me u Sarajevu, sretan kao malo dijete, sretan, svoj i prijatelj sva tri naroda. Zna narod o čemu se radi, i narod nauči pameti ljude, istina je spora, ali i dostižna", uporan je Milan Bandić.

Nije želio objašnjavati izjavu o tri entiteta. Rekao je da "samo budala svoje izjave pojašnjava.

"Ja imam dva uzora, Boga i svoju majku, nemam partijskog šefa i ne pojašnjavam svoje izjave. Pogledajte kompletan intervju i nemojte izvlačiti iz konteksta", poručio je zagrebački gradonačelnik.

Titula doživotnog člana HKD Napredak

HKD Napredak je Milana Bandića proglasio doživotnim članom ovog Udruženja i danas mu je predsjednik Udruženja mons. prof. dr.Franjo Topić uručio plaketu. Komentarišući priznanje, Bandić je rekao da je profesor Topić mudar čovjek i da je na taj način poslao poruku.

"Proglasili su me doživotnim članom Udruženja, a to mi ne mogu oduzeti", izjavio je Bandić.

Topić smatra da je incidentna odluka Gradskog Vijeća o oduzimanju titule počasnog građanina Sarajeva, te je napomenuo da je Bandić osvjedočeni prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Drago mi je da je gradonačelnik Bandić došao u Sarajevo. Svašta se pričalo i svašta je napisano o ovoj zemlji, tako da, ako je treći entitet rješenje, pa zašto da ne? To je priča o ravnopravosti hrvatskog naroda u BiH", rekao je Topić.

U pratnji Milana Bandića danas je bio i fudbalska zvijezda Miroslav Ćiro Blažević. Zahvalio se Milanu Bandiću na podršci koju mu je pružao dok je bio selektor fudbalske reprezentacije BiH.

"Niko ne može zamijeniti radost kakvu nam je donijela reprezentacija i podsjetiit ću vas da je Ćiro Blažević napravio veliki temelj reprezentaciji. Svi ambasadori ne mogu donijeti takvu popularizaciju kao ti momci. Da budem konkretan, takav temelj je napravio gospodin Bandić, jer ja bez para ne idem nigdje. Hvala ti Bandiću što si me natjerao da dođem ovdje i napravim takve temelje koji nam je donio ovaj napredak i što si dokazao da si prijatelj ove zemlje", izjavio je Ćiro.