BiH
0

Bakir Izetbegović: Odgodili smo sankcije, na pola smo puta

Anadolija
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnjeg sastanka visokih zvaničnika Evropske unije (EU) i političkih lidera BiH da su na pola puta te da to što su danas uradili još uvijek nije potpuno rješenje.

"Nije nimalo jednostavno u nešto što je Daytonski sporazum bazirao na odnose etničkih grupa, unijeti i grupu 'ostalih'. Imate vrlo čvrst stav iz RS-a da to mora biti direktan izbor i stavove predstavnika hrvatskog naroda u vezi njihove tvrdnje da im drugi biraju člana Predsjedništva BiH. Negdje smo na pola puta" kazao je Izetbegović, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Upitan da li su zvaničnici Evropske unije zadovoljni sastankom, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

"Zadovoljni su sastankom, to je posljednje što su rekli kad smo izlazili", rekao je Izetbegović.

Na dodatno pitanje da li to znači da BiH neće trpjeti sankcije, Izetbegović je potvrdio da su iz Brisela dobili upozorenja o mogućem ukidanju IPA fondova.

"Definitivno smo odgodili neke stavove u tom smjeru.... U nastavku sastanka stvari su se relaksirale. Svi smo ulagali koliko smo mogli da se ide ka rješenjima koja će zadovoljiti sve", rekao je Izetbegović.

Kasno popodne završen je sastanak predstavnika sedam političkih stranaka sa evropskim komesarom Štefanom Fuleom u Briselu. Učesnici sastanaka potpisali su zaključke o provedbi presude Sejdić – Finci, koordinacijskom mehanizmu te promjeni Sporazuma o trgovini sa EU koje su dužni implementirati do 10. oktobra.