BiH
98

Skupština TK izglasala novu Vladu na čelu s premijerom Umihanićem

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzlanski kanton poslije 46 dana bez izvršne vlasti od večeras ponovo ima Vladu TK koju će u narednom periodu predvoditi univerzitetski profesor Bahrija Umihanić. Za Umihanića i njegovih 12 ministara glasalo je 28 zastupnika, dok je šest zastupnika bilo suzdržano.

U novu Vladu TK izabrani su: Miralem Nuhanović (ministar finansija), Mulaga Fejzić (ministar industrije), Alen Kamerić (ministar zdravstva), Zvjezdan Karadžin (ministar prostornog uređenja), Mustafa Isabegović (ministar trgovine, turizma i saobraćaja), Samid Šarac (ministar poljoprivrede), Ivana Veselčić (ministrica pravosuđa), Jelena Ilić (ministrica razvoja i poduzetništva), Midhat Dobrnjić (ministar unutrašnjih poslova), Mirsad Kunić (ministar obrazovanja), Zudin Mahmutović (ministar za boračka pitanja) i Meliha Bijedić (ministrica rada i socijalne zaštite).

"Spremni smo naporno raditi, ali nam je neophodna i vaša podrška. Osnovna četiri principa našeg rada ogledat će se u sigurnosti, pravednosti, solidarnosti i zapošljavanju. Međutim, dva prioritetna zadatka su rebalans budžeta i zapošljavanje, odnosno pokretanje proizvodnje u preduzećima gdje je to moguće i rješavanje pitanja radnika u preduzećima gdje više nema osnova za pokretanje proizvodnje“, rekao je Bahrija Umihanić, novi premijer Tuzlanskog kantona.

Nezavisni poslanik Zoran Jovanović smatra kako su Vladu TK formirali SDP i SDA, dok zastupnik SBiH Besim Imamović kaže kako nisu naivni, kako je rekao, kao Ukrajinke da ne znaju da je nova Vlada TK skrojena u Sarajevu.

Poslije 150 minuta isprazne, na momente i neukusne diskusije, zastupnici u Skupštini TK su imenovali novu Vladu TK, koja je po jedinim ekspertna, a o drugim prelazna.