Iščekujući pravdu
35

Azra Muzur imenovana u Skupštinu ViK-a, direktor Hadžiahmetović se požalio na sukob interesa

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Azru Muzur u Skupštinu KJKP Vodovod i kanalizacija, zbog čega se požalio aktuelni direktor tog preduzeća Enver Hadžiahmetović poručivši: "Ovo je sukob interesa!" Bivša direktorica ViK-a Azra Muzur tvrdi suprotno, da nema nikakvog sukoba interesa.

Saglasnost za davanje novih punomoći radi vršenja ovlaštenja Skupštine KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo dobile su Azra Muzur, Azra Softić i Mirsada Čaušević. Trebalo bi da do kraja sedmice sazovu sjednicu i odrede ko će od njih tri predsjedavati Skupštinom preduzeća.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Enver Hadžiahmetović se, s druge strane, požalio na imenovanje Azre Muzur, uputivši primjedbu Vladi KS, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, Skupštini KS i Uredu za borbu protiv korupcije KS sa upozorenjem da je riječ o sukobu interesa.

"Ukazujemo na to da je prilikom imenovanja Azre Muzur za punomoćnika došlo do povrede Odluke o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Kantona Sarajevo ('Službene novine Kantona Sarajevo', broj: 31/19)", stoji u primjedbi Hažiahmetovića.

Izvještaj o poslovanju

Enver Hadžiahmetović je ukazao u svojoj primjedbi da je bivša direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija i aktuelna uposlenica tog preduzeća Azra Muzur u sukobu interesa shodno članu 14. Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Imenovana bi kao punomoćnik prilikom vršenja ovlaštenja Skupštine u KJKP Vodovod i kanalizacija usvajala i Izvještaj o poslovanju ovog preduzeća iz 2019. godine, a koji obuhvata i period (od 01.01.2019. do 13.06.2019.) u kojem je obavljala dužnost direktora preduzeća, a što direktno ukazuje na postojanje sukoba interesa", navodi se u primjedbi Hadžiahmetovića.

Azra Muzur je za Klix.ba kazala da ne zna koji su razlozi Hadžiahmetovića za takvo postupanje.

"Ukoliko misli na razmatranje Izvještaja o poslovanju za 2019. godinu jer sam ja do 13. juna bila direktorica KJKP ViK-a, kada sam razriješena prije isteka mandata, on mora znati da pored mene imaju još dva člana Skupštine preduzeća koja će učestvovati u njenom radu", kazala je Muzur.

Navodi kako će se informativno upoznati sa Izvještajem o poslovanju za 2019. godinu, ali da neće učestvovati u razmatranju i odlučivanju kada se o njemu bude glasalo.

"Kada ta tačka bude na dnevnom redu razmatranja i odlučivanja Skupštine preduzeća ja svakako neću učestvovati u razmatranju i odlučivanju ove tačke, već će to uraditi ostala dva člana Skupštine preduzeća, pri čemu donesena odluka će biti punovažna", istakla je Muzur.

Tri krivične prijave

Hadžiahmetović je za Klix.ba kazao da su protiv Azre Muzur podnesene tri krivične prijave (zbog navodne zloupotrebe sl. položaja prilikom zapošljavanja, određenih penala po kreditu EBRD-a i navodne štete preduzeću po osnovu nefakturisanja odvodnje), kao i da je podnesen disciplinski postupak.

"Ne znam u kojoj fazi su krivične prijave. Ne bismo dovodili u pitanje rad Tužilaštva. Mi smo u primjedbi naveli samo da su dostavljene krivične prijave. Nakon prve, vezane za zapošljavanje u KJKP Vodovod i kanalizacija, uslijedila je reakcija gdje nam je zatražena dodatna dokumentacija", rekao je Hadžiahmetović.

Navodi također da je protiv Azre Muzur ranije podnesen disciplinski postupak zbog kršenja etičkog kodeksa, što se smatra težom povredom.

"Bio je napisan i otkaz ugovora o radu, ali Sindikat VIK-a nije dao saglasnost za to budući da Azra Muzur ima više od 50 godina. Za težu povredu uslijedi otkaz ali mi to nismo mogli provesti u djelo", kazao je Hadžiahmetović.

Azra Muzur s druge strane navodi da će biti vremena da Hadžiahmetović upozna javnost sa svojim motivima.