BiH
40

Azilanti iz Njemačke i Švedske vraćeni u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Državljani Bosne i Hercegovine koji su azil tražili u Njemačkoj i Švedskoj danas su vraćeni u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tražitelje azila, koji su većinom iz Tuzlanskog kantona, a čija je većina dobila i zabranu ulaska u zemlje Evropske unije u periodu od pet godina, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekali su članovi porodice.

U izjavi za AA Meho Omerović iz Kladnja kazao je kako je prije tri mjeseca otišao u Berlin, gdje žive njegova četiri sina. U Berlinu se, dodao je, razbolio, a u BiH je vraćen iz bolnice.

"Dali su mi vizu da do 28. aprila mogu boraviti u Njemačkoj. A onda su došli i pokupili me iz bolnice. Rekli su nam da je neko iz Sarajeva iz Ministarstva potpisao da se vrate svi azilanti. A ja nisam otišao da tražim azil, ja tamo imamo četiri sina koji imaju svoje poslove i firme. Meni je 67 godina, ako dobijem zabranu, ko zna da li ću biti živ da opet odem sinovima", rekao je Omerović.

Musa Junuzović iz Sapne takođe se danas vratio iz Njemačke sa suprugom i troje djece. U Njemačku su otišli tražiti azil, koji im nije odobren.

"Nismo mogli ostati gore, tražila nas je naša Bosna i Hercegovina. Tako nam je rečeno. Ne znamo još uvijek jesmo li dobili zabranu. Pasoše sam predao i sad nemam pasoša. U Njemačkoj smo bili četiri i po mjeseca, a otišli smo tražiti posao i bolje sutra", istakao je Junuzović.

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH je, u izjavi za AA, rekao kako ova grupa bosanskohercegovačkih državljana dio velikog broja tražitelja azila koji će biti vraćeni u BiH iz zemalja Evropske unije. On je dodao kako je u prva dva mjeseca povećan broj osoba koje traže azil u Njemačkoj, dok je u ostalim zemljama EU "situacija dobra".

Kao razlog tome Dautbašić je istakao najavu njemačkih vlasti da će uskoro doći do promjene legislative u toj državi, te da će se BiH naći na listi sigurnih zemalja. To će značajno ubrzati procedure rješavanja zahtjeva za azil naših državljana, tako da će lažni azilantni u svakom slučaju biti obeshrabreni u svojim nakanama da ubuduće odlaze u tu zemlju i lažno traže azil.

"Oni, tako da kažem, hvataju posljednji voz za azil", rekao je Dautbašić.