BiH
100

Azil za pse u Reljevu udaljen nekoliko metara od kuća, građani se žale na buku i smrad

Piše: A. B.
Čitatelji portala Klix.ba iz naselja Reljevo u općini Novi Grad Sarajevo su se žalili na neadekvatan prostor u kojem je napravljen azil za pse, a koji je udaljen svega nekoliko metara od kuća u ovom naselju.

Naime, prema riječima naših čitatelja, u nekadašnjem Domu kulture smješten je azil za pse, preciznije u ulici Tjepovački put.

"U Reljevu je otvoren Higijenski servis za pse i Veterinarska stanica, a sve je to udaljeno pet ili deset metara od naših kuća. Obraćali smo se rukovodiocu zbog nesnošljivog smrada, lajanja i zavijanja pasa. Bukvalno ne možemo izaći u naša dvorišta od velike buke, ne možemo raditi i obrađivati zemlju, ma skoro ništa...", kaže naš čitatelj (ime poznato redakciji, op.a.).

Građani naselja Reljevo su se obraćali Veterinarskoj inspekciji Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (UIP KS) čiji su uposlenici samo napravili zapisnik i kazali da je sve uredu.

"Pored nekadašnjeg Doma kulture u kojem su sada smješteni psi nalazi se zgrada u Mjesne zajednice (MZ) Reljevo kao i policijska stanica", dodaje čitatelj portala Klix.ba koji naglašava da je riječ o nehigijenskom servisu koji se nalazi u naseljenom mjestu, a u kojem se nalazi i nekoliko stotina pasa.

Sličan slučaj zabilježen je nedavno i u bivšoj kasarni Žunovnica gdje je prije dvije godine osnovan azil pored kojeg je trebao biti formiran i higijenski servis. Stanje u ovom azilu u kojem boravi 20-ak pasa je katastrofalno.

Inače, problem pasa lutalica i njihovog smještaja jedan je od glavnih problema za koji bosanskoherocegovačke vlasti već nekoliko godina pokušavaju iznaći rješenje. Čini se, bezuspješno.