Kontra uobičajene prakse
181

Avioni sa sarajevskog aerodroma ponekad polijeću u suprotnom smjeru, znate li zašto?

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mnogi naši čitaoci zapitali su se šta je razlog što avioni s piste Međunarodnog aerodroma u Sarajevu povremeno uzlijeću u smjeru suprotnom od uobičajenog.

Razlog za ovu neobičnu pojavu je jednostavan - južni vjetar.

Južni vjetar može onemogućiti "normalno" polijetanje aviona na sarajevskom aerodromu. Naime, uobičajeno je da avioni koji slijeću u Sarajevo dolaze iz pravca Kiseljaka i Rakovice te prelijeću Ilidžu prije slijetanja.

Suprotno tome, avioni obično polijeću iz pravca Istočnog Sarajeva i, zavisno od instrukcija koje dobiju od kontrole letenja, prelijeću Ilidžu i nastavljaju svoj let pravo ili skreću desno prema Rajlovcu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međutim, zbog promjenjivih vremenskih uvjeta, južni vjetar može utjecati na smjer polijetanja aviona. Građani Sarajeva povremeno primjećuju avione koji polijeću iz pravca Ilidže prema Istočnom Sarajevu, nakon čega naglo skreću ulijevo i prelijeću Dobrinju i Mojmilo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Južni vjetar može stvarati izazove za pilote i kontrolu letenja, prisiljavajući ih da prilagode smjer polijetanja kako bi osigurali siguran let. Stoga, kada južni vjetar dominira, avioni se mogu usmjeriti prema suprotnom smjeru od uobičajenog kako bi se osigurao siguran i stabilan let.