BiH
50

Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo Arnele Đogić

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sudija Enes Malićbegović koji je predsjedavao sudskim vijećem osudio je Muriza Brkića i Avdiju Selimovića na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić.

"Ovo je primjer koji je popraćen takvom mržnjom i bezosjećajnošću da se čovjek zapita koliko ljudski um može biti bolestan da uradi to da osoba bez ikakvog razloga bude lišena života. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da sam izrekao ovakvu kaznu u svojoj karijeri. Ovo nije zabilježeno u sudskoj praksi, a sama optužnica govori o planu i dogovoru optuženih u svaki detalj. Ova količina bijesa i sile i ubijanje osobe kako su uradili zahtijeva svaku osudu. Nikad nećemo znati zašto su otišli u kafanu da piju, da li da proslave ili da imaju alibi, to znaju samo njihovi umovi. Sudili smo razna krivična djela i ratne zločine pa 'razumijemo' zašto neko uradi, ali da se u miru i ljubomori ovo zvjerski uradi, to nije zabilježeno u sudskoj praksi", kazao je sudija Malićbegović nakon izricanja presude.

Brkić i Selimović su osuđeni za ubistvo Arnele Đogić na posebno okrutan način. Priznanje optuženih uzelo se kao olakšavajuća okolnost, a sudija Malićbegović je pojasnio da zakon jasno nalaže da se priznanje uzima kao olakšavajuća okolnost.

Vrijeme priznanja krivičnog djela također je uzeto kao olakšavajuća okolnost jer su Brkić i Selimović krivnju priznali na samom početku krivičnog postupka, čime su znatno ubrzali i olakšali krivični postupak i pronalaženje tijela žrtve. Kao olakšavajuća okolnost uzeto je i to što Selimović i Brkić ranije nisu osuđivani.

Na drugoj strani sudija je napomenuo da se mora uzeti u obzir i činjenica okrutnosti izvršenja krivičnog djela.

Sudija Enes Malićbegović u presudi je detaljno opisao krivično djelo ubistva Arnele Đogić. Brkić i Selimović Arnelu su ubili na posebno okrutan način, a nakon ubistva njeno tijelo su bacili niz liticu visine 70-ak metara. Nakon posebno okrutnog ubistva, Selimović i Brkić su otišli u jedan od kafića u Olovu i slavili do dugo u noć.

[FBLIVE]https://www.facebook.com/Klix.ba/videos/10153597679261821/[/FBLIVE]

Prošle sedmice pred Kantonalnim sudom u Zenici Selimović i Brkić su priznali da su ubili Arnelu Đogić, nakon čega ih je Malićbegović upoznao o tome da im može biti izrečena kazna dugotrajnog zatvora do 45 godina.

Njihovo priznanje je potkrijepljeno materijalnim dokazima koje su prikupile nadležne institucije. Tužilaštvo ZDK je u završnoj riječi navelo da je Avdija Selimović imao motiv da ubije Arnelu Đogić, dok Muriz Brkić nije imao nikakav motiv izuzev materijalne koristi da ubije Arnelu. Obojica su bili uračunjivi i svjesni svih okolnosti.