BiH
13

Avanturistički i etno turizam privlače goste u Banju Luku

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
Sve veći broj turista, prvenstveno iz zemalja regiona, iz godine u godinu pokazuje veliko intersovanje za organizovani dolazak u Banju Luku.

U 2014. godini očekuje se veći broj dolazaka gostiju u odnosu na raniji period, a procjene TOBL-a govore da će "ljepoticu sa Vrbasa" ove godine posjetiti između 67.000 i 68.000 turista.

"Grad na Vrbasu tokom ovogodišnje ljetne sezone posjetilo je oko 21.000 gostiju tako da bi prema višegodišnjim pokazateljima turistički radnici, hotelijeri i ostali ugostitelji od juna do septembra trebalo da su uknjižili oko 35.000 noćenja", kažu u Turističkoj organizaciji grada Banja Luka.

Banja Luka i rijeka Vrbas u julu su bili domaćini Evropskom prvenstvu za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama, dok su u avgustu bili domaćini Svjetskom padobranskom prvenstvu, što su dodatni događaji i prilika za promociju turizma u ovom gradu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji su u skladu sa podacima TOBL-a, broj dolazaka turista u Banju Luku u 2013. godini veći je za 3,1 posto u odnosu na 2012. godinu, a broj noćenja za 3,8 posto. Statistike kažu da je prošle godine u Banjoj Luci zabilježeno 64.767 dolazaka i ostvareno 104.869 noćenja, dok je 2012. godine zabilježeno 62.817 dolazaka i 101.033 noćenja.

Popularan avanturistički i etno turizam

Kao i u ranijem periodu, u Banjoj Luci je veoma popularan avanturistički i etno turizam, a iz TOBL-a poručuju svim turistima da posjete tvrđavu Kastel, Krupu na Vrbasu, izletište Trešnjik, Banj brdo (Šehitluke), izletište Duboka, Karanovac, kao i kulturno-istorijske spomenike i vjerske objekte koji svjedoče o različitim kulturama i civilizacijama.

"Neizostavna je i kulturna ponuda kao što su Narodno i Dječije pozorište Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, Kulturni centar 'Banski dvor', Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, te galerije. U široj okolini Banje Luke možete posjetiti Banju Slatinu, Mlinsku rijeku, Nacionalni park Kozara, Bardaču, te rijeku Plivu", poručuju iz TOBL-a.

Neke od glavnih manifestacija i događaja koji su obilježili ovogodišnju ljetnu sezonu su tradicionalno Ljeto na Vrbasu, koje se u Banjoj Luci obilježava svake godine, zatim Kozarski etno 2014, filmski festival Kratkofil, Beer fest, Demofest, eko festival "Dani Vrbasa", rafting na Vrbasu, Svjetsko padobransko prvenstvo, Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama, kao i ostali prateći sadržaji koji su obilježili ljetnu sezonu u Banjjoj Luci, a ujedno i dodatno obogatili turistički potencijal ovoga grada.