BiH
135

Autor oštećene skulpture "Nermine, dođi": Bit će popravljena, žao mi je momka, nije to namjerno uradio

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skulptura "Nermine, dođi", koja je oštećena u petak navečer, premještena je u Fojnicu gdje će uskoro početi rad na njenoj sanaciji.

Podsjećamo, skulptura "Nermine, dođi" koja se nalazi u Velikom parku u centru Sarajeva oštećena je u noći s petka na subotu. Kao počinitelj uhapšen je hrvatski državljanin inicijala K. L. (1994) koji je nakon 24 sata pušten na slobodu jer je zaključeno da u djelu nije bilo namjere.

Spajanje oštećene skulpture izvest će njen tvorac Mensud Kečo koji ju je otkrio u julu 2015. godine.

"Popravit ćemo to sve. Meni je žao i momka, nije to namjerno uradio. Žao mi je što je to ispolitizirano, ali tako to danas ide. Ja sam skulpturu već prebacio u atelje u Fojnici i pristupit ću radovima u narednim danima. Ona će do 6. aprila biti sigurno vraćena", rekao je Kečo u razgovoru za Klix.ba.

Iako je originalna ideja bila da skulptura nakon prezentovanja 2015. godine bude prenesena u Potočare, odnosno u zloglasnu Tvornicu akumulatora, i da troškove izrade, transporta i uređenja pokriju gradske općine i Grad Sarajevo, to se nije desilo.

"Postojao je dogovor s bivšim gradonačelnikom Ivom Komšićem da skulptura bude u prostoru Tvornice akumulatora u Potočarima. Trebala je biti u zatvorenom prostoru, jer nije predviđeno da stoji vani. Međutim, čovjek se očito predomislio pa su samo dvije gradske općine Novi Grad i Centar uplatile po dvije hiljade konvertibilnih maraka. Gradonačelnik je odustao od varijante poklona za Potočare pa sam bio u koliziji s Gradskom upravom, međutim to je njihov problem", kazao je Kečo.

Pored toga što je tema skulpture i neplaćanja za premještanje okupirala lokalne medije tokom 2016. godine, Kečo danas smatra da nju ne treba pomjerati.

"Skulptura je ostala tamo. Građani su je prihvatili i sada me ljudi u ovom gradu sreću i govore da ne žele da skulptura ide, nego da ostane tamo kao svojevrsno sjećanje na genocid", zaključio je Kečo.

Djelo "Nermine, dođi" načinjeno od betona, armature, plastike i silikona, predstavlja jedan od najpotresnijih dokumentovanih trenutaka iz Srebrenice 1995. godine. U njemu otac Ramo Osmanović doziva sina Nermina da izađe iz šume, jer su pripadnici velikosrpske jedinice tvrdili da im garantuju sigurnost.

Njihova tijela su u masovnoj grobnici pronađena 2008. godine.