BiH
16

Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH

FENA
S obzirom na hitnu potrebu za čistom vodom za piće Austrija će od danas početi s pružanjem podrške BiH sa specijaliziranom Jedinicom za pružanje podrške u slučajevima katastrofe Austrijske savezne vojske koja broji do 75 vojnika, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Stručnjaci Austrijske savezne vojske koristit će specijalni uređaj za dobivanje pitke vode. Dnevno proizvoditi 240.000 litara vode za piće, a time se pitkom vodom dnevno može opskrbiti 50.000 osoba, te će osigurati transport do pogođenih područja.

Pripadnici jedinice su stručnjaci za analizu vode, dekontaminaciju i dezinfekciju bunara i spremnika vode. Ovim će dodatno moći podržati aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju opasnosti od epidemije.

Jedinica za pružanje podrške u slučajevima katastrofe dopunjuje aktivnosti timova vatrogasaca i Crvenog križa koji se već nalaze u zemlji, te angažiranih helikoptera u okviru EUFOR-ALTHEA-e.

Austrijska Savezna vlada je već 20. maja ove godine za BiH i Srbiju odobrila jedan milion eura iz Fonda za katastrofe u inostranstvu. Austrijska radio-televizija (ORF) zajedno sa svojim partnerima podržava pomoć u već jedanaestoj akciji "Susjed u nevolji" pod motom "Poplave u jugoistočnoj Evropi".