Nikola Špirić
0

'Atmosfera histerije svaki put pred zasjedanje PIC-a'

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da se svaki put pred zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) kreira atmosfera histerije, koja baca sjenu na sve što je pozitivno urađeno u BiH.

Špirić je upozorio da je previše podudarnosti da bi bilo slučajno i da to nanosi neprocjenjivu štetu BiH.

Predsjedavajući VMBiH to je izjavio tokom susreta s direktorom Direktorata za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje pri Evropskoj komisiji Pjerom Mirelom, direktorom Direktorata za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju u Generalnom direktoratu za vanjske i vojno-političke poslove Generalnog sekretarijata Vijeća EU Zoltanom Martinusom i direktorom Odjeljenja za centralnu i jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Japana Asušijem Kaifuom.

Kako je saopćeno iz VMBiH, predsjedavajući Špirić je tokom odvojenih susreta informirao sagovornike o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Razgovarano je o ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima, za tranziciju OHR-a u EUSR i pitanjima iz domena euroatlantskih integracija.

Špirić je konstatirao da je u BiH od Dejtonskog sporazuma do danas urađeno mnogo, ali da se veoma malo radi na promociji pozitivnih dostignuća u zemlji.

Naglasio je da je došlo vrijeme da BiH počne vjerovati sebi, a da političke elite više rade, a manje očekuju od međunarodne zajednice.

I na ovim sastancima je apostrofirao značaj unutrašnjeg dijaloga kao garancije uspjeha zemlje.

Predsjedavajući Špirić je posebno apostrofirao značaj liberalizacije viznog režima za građane BiH u smislu jačanja evropske ideje unutar BiH.

Prioritetnim je ocijenio i zaključivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.