Komisija Parlamenta FBiH
37

Asim Kamber: Ne samo da nije spriječeno moje imenovanje, nego je i potvrđeno

N. V.
Oglasio se i Asim Kamber povodom navodnog spriječavanja negovog imenovanja
Oglasio se i Asim Kamber povodom navodnog spriječavanja negovog imenovanja
Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i predsjednik Mandatsko-imunitetske komisije kazao je danas da njegovo imenovanje ne samo da nije spriječeno, nego da su parlamentarci zapravo glasali za.
Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović i Mirsad Čamdžić, zastupnici Naše stranke su kazali jučer da su spriječili imenovanje Asima Kambera za predsjednika Mandatske komisije Parlamenta FBiH, međutim Kamber je već neko vrijeme na čelu te Komisije.

Njih dvojica su kazali da je SDA pokušala imenovati Kambera za predsjednika Mandatsko-imunitetske komisije Parlamenta FBiH, no Kamber negira te navode, kao i mnoge druge.

"Niti je SDA, niti ja sam, tražio bilo kakvo moje imenovanje u bilo koje radno tijelo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Pravi razlog stavljanja tačke izbor i imenovanje na dnevni red 16. redovne sjednice je bio zahtjev Vljeća mladih Federacije BiH za imenovanje njihovog predstavnika u Komisiju za pitanja mladih FBiH", kazao je on.

Ovu okolnost, članovi komisije za izbor i imenovanje su iskoristili da se izvrši i popuna upražnjenih mjesta parlamentaraca koji su u međuvremenu napustili parlament pa se tako na dnevnom redu našao i Kamber.

"Činjenica da je Komisija za izbor i imenovanje stavila kompletnu listu članova svih odbora ne znači da je i na koji način doveden u pitanje status bilo kojeg člana imenovane komisije na samom početku mandata", rekao je Kamber.

Kamber je dodao i da Obradović i Čamdžić ne samo da nisu spriječili njegovo imenovanje, nego su jučerašnjim glasanjem potvrdili da on ostaje na toj poziciji.

"Dakle, moje uvažene kolege, dvojica estradnih spin-mahera Čamdžić i Obradović, nisu spriječili moje imenovanje jer ono u konačnici nije ni traženo, nego su spriječili pravo Vijeća mladih FBiH da konačno dobiju svog predstavnika u našem Parlamentu. A kad je riječ o mome statusu u komisijama Parlamenta, oni su zapravo jučerašnjim glasanjem potvrdili da ja ostajem član komisija u koje sam imenovan na početku mandata", njegove su riječi.

Ovo Kamber potkrepljuje uvodnim obrazloženjem Odluke o imenovanju.

Prijedlog Odluke Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
Prijedlog Odluke Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

"Koristim ovu priliku da zamolim moje kolege iz lijevog spektra parlamentarnih stranaka da uz mlade ne budemo deklarativno prije izbora, u izbornoj kampanji nego da ih podržimo i nakon izbora", zaključak je Asima Kambera.

Ovaj SDA-ov zastupnik u Parlamentu je nedavno hapšen zbog sumnji u izborne prevare u Sanskom Mostu, a kao predsjednik Mandatsko-imunitetske komisije ima mogućnost da odluči da li će nekom zastupniku biti ukinut imunitet u slučaju krivičnog postupka.