BiH
0

Arnautović: "Pravila igre" za naredne lokalne izbore trebalo bi donijeti u neizbornoj godini

FENA
Interresorna radna grupa za izradu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih partija je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala informaciju o podnesenim inicijativama za izmjene i dopune ova tri zakona.

Član Interresorne radne grupe i član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je nakon sjednice kazao za Fenu da će prioritet imati izmjene Izbornog zakona BiH, s obrazloženjem da se sve izmjene i dopune usvoje u Parlamentu BiH do 15. novembra ove godine, kako bi se ispunio evropski standard da se 'pravila igre' za naredne lokalne izbore donesu u neizbornoj godini.

"Tako da svi učesnici u najtecanju na lokalnim izborima koji će se održati u oktobru 2008. godine znaju pravila igre skoro godinu dana prije“, kazao je Arnautović dodajući da je s tim u vezi prioritet dat izmjenama Izbornog zakona BiH.

Dogovoreno je da se naredena sjednica održi 24. septembra, a da se u međuvremenu pozovu poslanici i delegati u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH da dostave svoje inicijative, sugestije i prijedloge za izmjene Izbornog zakona, koje će CIK razmotriti i dati svoje mišljenje o njima.

Arnautović je danas informirao članove Interresorne radne grupe da je pristiglo 15 inicijativa sa prijedlozima za izmjene Izbornog zakona od različitih političkih organizacija, parlamentaraca, članova Interresorne radne grupe i nevladinog sektora, kao i jedan set prijedloga Centralne izborne komisije.

Podsjetio je da je CIK usvojio prijedlog za izmjene i dopune koji je isključivo organizaciono-tehničkog karaktera.

"Dakle, ne zadire u neka krupna politička pitanja nego smo išli sa prijedlozima koji trebaju da organe za provođenje izbora što efikasnije pripreme za realizaciju narednih lokalnih izbora. Drugi set izmjena tiče se prijedloga i inicijativa koje zahtijevaju promjene Ustava BiH i odnose se na politička pitanja za koja, u ovom trenutku, CIK nije nadležan i ne želi da se upliće u te stvari nego ostavljamo Interresornoj grupi i Parlamentu da utvrdi“, kazao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, to je jedan set pitanja koji se odnosi na način izbora općinskih načelnika i gradonačelnika, da li će se odobriti glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu. Zatim, neka pitanja za ostvarivanje prava glasa izbjeglih i raseljenih osoba unutar BiH, te naše dijaspore u svijetu kao što je glasanje putem pošte, glasanje za opštinu boravka ili prebivališta iz '91. godine.

"Tu su i neka druga politička pitanja o kojima treba zakonodavac i parlamentarna većina da odluči. Na primjer, o visini izbornog praga, o samom izbornom sistemu, o karakteru izbornih lista itd“, kazao je Arnautović.

Treći set predloženih izmjena odnosi se na izmjene koje ne zahtjevaju nikakve ustavne promjene, nisu krupna politička pitanja, nego su neki prijedlozi i inicijative koji bi trebali da naš izborni sistem usklade sa standardima u Evropi.

To je, prije svega, ostvarivanje zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u općinskim parlamentima i način ostvarivanja toga prava. To pitanje ne zahtijeva promjenu Ustava, ali zahtijeva da ta rješenja budu zasnovana na rješenjima iz Evropske konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, kazao je Arnautović.