BiH
25

Arhivističko udruženje BiH zaprepašteno i ogorčeno nemilim rušilačkim događajima

FENA
Arhivski radnici (zaposlenici) u Bosni i Hercegovini, okupljeni u Arhivističkom udruženju Bosne i Hercegovine, kao krovnoj strukovnoj asocijaciji u zemlji, izražavaju zaprepaštenje i ogorčenje nemilim rušilačkim događajima, koji su se jučer dogodili u više gradova BiH.

"Posebno ogorčenje i negodovanje izražavamo zbog činjenice divljanja nesavjesnih pojedinaca i uništavanja vrijednih materijalnih i kulturnih dobara stvaranih stoljećima u našoj zemlji", saopćeno je iz Arhvističkog udruženja BiH.

Nažalost, ističe se dalje u saopćenju, u takvom rušilačkom pohodu neodgovornih pojedinaca našla se arhivska građa-najvrednije pisano-kulturno naslijeđe Arhiva BiH.

Podsjeća se da je riječ o iznimno vrijednom pisanom-kulturnom naslijeđu naše države, o njenoj višestoljetnoj memoriji, koja je odoljela brojnim ratovima i nasrtajima, ali nažalost nije nesavjesnim i razularenim pojedincima.

"Tako su njihovim varvarskim postupcima zauvjek nestali najvredniji pisani tragovi iz prošlosti BiH, čime su arhivska struka, bosanskohercegovačko društvo i država BiH ostali bez dijela svoje najvrednije memorije", navodi se u saopćenju Arhvističkog udruženja BiH.

"Neshvatljivo je, da u XXI stoljeću postoje takve destruktivne snage koje su spremne uništiti nešto što predstavlja temelj društva i države, njenu kulturno-historijsku osnovu, koja je važan dio ukupne svjetske kulturne baštine. Zbog svega toga, arhivski radnici (zaposlenici) u BiH su zaprepašteni ovim nemilim događajima, koji su pričinili nenadoknadivu štetu arhivskoj struci, građanima i državi BiH", ističu iz Arhvističkog udruženja BiH.

Arhvističko udruženje BiH izražava ogorčenje i zapanjenost i traži od nadležnih organa u BiH da se provede detaljna istraga i vinovnici koji su doprinijeli uništavanju arhivske građe Arhiva BiH najoštrije sankcionišu za svoje vandalske postupke.

"Isto tako, tražimo od državnih institucija u BiH maksimalnu podršku i pomoć Arhivu BiH u saniranju i spašavanju preostale ugrožene arhivske građe. Upućujemo apel svim građanima BiH da se suzdrže od daljih destruktivnih radnji, koje mogu dovesti do ugrožavanja zajedničkih kulturno-historijskih i materijalnih dobara naše države Bosne i Hercegovine", kaže se na kraju saopćenja Arhivističkog udruženja BiH.