BiH
89

Arheološka istraživanja u Goraždu: Locirani ostaci velike rimske vile u Hubjerima

Piše: E. A.
Predstavnici Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH i Instituta za prahistorijsku i protohistorijsku arheologiju iz Kiela, nastavljajući arheološka istraživanja u Goraždu, locirali su ostatke velike rimske vile u Hubjerima.

Projekat ''Istraživanje neolitskih populacija u dolini Drine'' rezultat je međunarodne saradnje između Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH i Instituta u Kilu.

Riječ je o nastavku istraživanja iz 2009. i 2011. godine na lokalitetu Jagnilo u Zupčićima kod Goražda, čiji je cilj otkrivanje mogućih neolitskih naselja u blizini već poznatog nalazišta Jagnilo, odnosno Lug, te rekonstrukcija dinamike trajanja neolitskih naselja na ovom prostoru.

Voditelj projekta je prof. dr. Johannes Muller, član Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH i direktor Instituta za prahistorijsku i protohistorijsku arheologiju Univerziteta u Kilu, dok su odgovorni istraživači na terenu dr. Robert Hofmann iz Njemačke i mr. sci. Melisa Forić iz BiH sa studentima iz Sarajeva.

"Na mjestu gdje sada stojimo vjerovatno je rimska vila. Za preciznije podatke potrebna su daljnja istraživanja, ali sigurno je ovdje egzistirala u prvim stoljećima poslije Krista, a buduća istraživanja trebala bi otkriti i rekonstruirati način života i sve karakteristike rimske vile koja je prilično velika. Ovo je samo početni korak za sva naredna istraživanja", kazao je Robert Hofmann sa Instituta u Kielu.

On pojašnjava da po dolasku u Hubjere nisu imali nikakvih podataka, međutim morali su obratiti pažnju na neolit i druge periode.

"Otkrili smo nove lokalitete na području Jagnila, ali i ovdje u Hubjerima. Naša istraživanja su početni korak koji zapravo treba nastaviti i ona će detaljno razriješiti kompletne probleme naseljavanja na ovom području, odnosno naša istraživanja možemo posmatrati kao početni korak za sva naredna", dodaje Hofmann.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Istraživanja će biti nastavljena i narednih dana.

"Ove godine cilj naših istraživanja jeste jedno sistematsko lociranje cijelog prostora općine Goražde, pogotovo ovih riječnih terasa u potrazi za ostacima drugih prahistorijskih naselja na ovom prostoru. Istražujemo dinamiku naseljavanja ovog prostora u prošlosti“, kazala je Melisa Forić, stručna saradnica Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Arheološki tim želi provjeriti u kakvom je odnosu naselje u Jagnilu sa mogućim savremenim naseljem iz mlađeg kamenog doba na prostoru Goražda.

"Kolege iz Njemačke su osigurali finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta, a profesor Hofmann doveo je svoje studente i saradnike na dvosedmično istraživanje ovdje sa savremenom opremom za istraživanje zahvaljujući kojoj se ne mora ništa kopati, već se samim skeningom prostora može vidjeti izgled struktura pod zemljom. Ono što je najvažnije, imamo dobrih rezultata, nekih novih iznenađenja, evo u samim Zupčićima otkrili smo još jedno neolitsko naselje, a ovdje u Hubjerima ima indicija da je postojalo još naselja iz prahistorije. Ono što je najvažnije, jučer smo otkrili i strukturu jedne rimske vile i nadam se da će nekad u budućnosti biti organizovano njeno sistematsko istraživanje", pojašnjava Forić.

Kako bi pružili podršku pomenutom istraživanju lokalitet u naselju Hubjeri posjetili su i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga.

''Prije nekoliko godina počela su istraživanja u mjesnoj zajednici Zupčići, koja su se pokazala opravdanim, od kojih su eksponati sačuvani u Sarajevu, što nas obavezuje da vrlo brzo napravimo muzej u Goraždu i da sve te eksponate vratimo u naš grad. Danas smo ovdje u Hubjerima iznenađeni informacijom o tome šta će se otkriti u perspektivi, odnosno šta se sve nalazi ispod zemlje i s te strane obaveza svih nas u lokalnoj zajednici i kantonu jeste da podržimo ove projekte“, smatra načelnik Ramović.

Za istraživanja su zainteresirani i iz Ministarstva kulture.

''Mi smo dali saglasnost za istraživanja koja se dešavaju u području oko Goražda, to jeste na lokalitetu Zupčića i Hubjera. Naša je obaveza da im pomognemo i izađemo ususret, a sve kako bi ova istraživanja uspjela i kako bi se sve to iskoristilo kao turistički potencijal“, smatra Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK.