BiH
2

Apel Ministarstva sigurnosti BiH: Ne podnosite lažne zahtjeve za azil

Anadolija
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Monitoring tim za praćenje implementacije odluke o bezviznom režimu ponovo su upozorili  građane BiH da ne zloupotrebljavaju pogodnost bezviznog ulaska u zemlje Evropske unije i šengen zone, na način da svoj odlazak pokušaju da iskoriste za podnošenje lažnog zahtjeva za azil.

Iz Ministarstva poručuju kako će svi podnosioci u veoma kratkom vremenu biti vraćeni u BiH uz višegodišnje zabrane ulaska na teritoriju EU.

"Jer, poznato je, posljednjih nekoliko godina sve zemlje EU i šengen zone su pooštrile propise i skratile rokove rješavanja zahtjeva za azil, naročito neosnovanih zahtjeva, u koje spadaju državljani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i BiH. Neodgovornim ponašanjem pojedinaca i odlaskom zbog traženja azila ugrožava se evropski put BiH i opštedruštvena korist bezviznog režima za sve nosioce bh. pasoša. Inače, lažni azilanti bit će izloženi sankcijama i stoga Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom potencira da naša zemlja ostaje na čvrstom putu odgovornog ispunjavanja međunarodnih obaveza koje su u najboljem interesu svih naših građana", poručuju iz Ministarstva sigurnosti BiH.