Brzi odgovor 2017
679

Antonov, jedan od najvećih aviona na svijetu, sletio na aerodrom u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Antonov An-124, jedan od najvećih aviona na svijetu, sletio je s vozilima i opremom vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Antonov An-124 je u Sarajevo sletio povodom dolaska vojnog kontingenta iz Ujedinjenog Kraljevstva koji će učestvovati u vježbi Brzi odgovor 2017.

"Hvala vam što ste danas došli na Međunarodni aerodrom Sarajevo prisustvovati dolasku prve grupe vojnika sa svom opremom koja će učestvovati u vježbi Brzi odgovor 2017. Ova vježba namijenjena je uvježbavanju sposobnosti EUFOR-a da pozove rezervne snage kako bismo podržali održavanje sigurnog i stabilnog okruženja", rekao je komandant EUFOR-a generalmajor Anton Valdner.

Istakao je da je EUFOR sposoban reagirati bilo gdje u BiH, na bilo kakav lokalizirani sigurnosni izazov, kao i mehanizam koji im omogućava da pravovremeno rasporede rezervne snage kako bi podržali napore bh. vlasti na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

"Agencija za provođenje zakona u BiH, Oružane snage BiH i EUFOR će u okviru vježbe 'Brzi odgovor 2017' i u okviru realističnog scenarija prvi put zajedno djelovati, a sve u cilju provjere svojih planova za krizne situacije", rekao je.

Vježba "Brzi odgovor 2017" je međunarodnog karaktera, a u njoj učestvuju višenacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage EUFOR-a iz Velike Britanije i snage s Kosova.