"Vratite nam Republiku BiH"
6

AntiDayton grupa: Ukopajmo Dayton pod zemlju i beton

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa građana pod nazivom AntiDayton Group održala je danas u Sarajevu skup pod sloganom "Ukopajmo Dayton pod zemlju i beton".

Jedan od organizatora skupa Nihad Aličković kazao je novinarima da danas simbolično sahranjuju daytonski Ustav koji, po njegovim riječima, nije legitiman u ovoj državi.

Učesnici skupa zalažu se za to da se vrati Ustav Republike BiH koji je, kako su kazali, legalan i legitiman.

"Faktički, trenutno nemamo ustava. On je u okviru Daytona, tako da je zbog toga ovaj skup pod imenom AntiDayton", kazao je Aličković, napominjući da oni nemaju ništa protiv grada Daytona, da se ovo ne odnosni na grad nego se odnosi na Daytonski sporazum, Aneks 4 - Ustav.

Povorka s "mrtvačkim sandukom", na kojem na jednoj strani piše "Dejtonski sporazum, Aneks 4-Ustav", a na drugoj strani "tzv. Republika Srpska" i "tzv. Federacija" i transparentom s natpisom "Vratite nam Republiku BiH" krenula je ispred Katedrale do zgrade Predsjedništva gdje se kratko zadržala, a potom produžila do zgrade institucija BiH na Marijin Dvoru.

Tu su se učesnici skupa na simboličan način, uz minutu šutnje, oprostili od daytonskog Ustava koji, kako su kazali, nije odradio svoj posao.

Najavili su da će sutra u Parlamentarnu skupštinu BiH predati zahtjev za povrat Ustava Republike BiH.