Turistička saradnja
4

Andaluzija pomaže Mostaru: Turisti više ne žele samo posjetiti, već i proživjeti destinaciju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić se, zajedno s predstavnicima kantonalne vlasti, sastao jutros s visokom delegacijom Vlade Andaluzije koju je predvodio Francisco Javier Fernandez, ministar turizma.

Fernandez je kazao kako predstavnici Španije i Andaluzije s Mostarom imaju posebne veze, aludirajući na smještaj španskih vojnih snaga u posljednjem ratu.

"Predložili smo saradnju koju smo raspoloženi da realiziramo s domaćom vlasti na ekonomskom i društvenom razvoju Mostara, baziranom na turizmu. Turizam se snažno naslanja na društvene korijene ovog područja. Naša ponuda se odnosi kako na javni, tako i na poduzetnički sektor koji podjednako trebaju da nose razvoj strateškog plana zajedno s Vladom Andaluzije", kazao je ministar Fernandez.

Plan bi se prema ministrovom mišljenju trebao sastojati od precizne analize trenutnog stanja, pravljenja popisa domaćih resursa koji bi se mogli aktivirati u razvoju ekonomije, stvaranju novih vrijednosti i otvaranju radnih mjesta.

"Imajući u vidu administrativne razlike u odnosu na Andaluziju i Mostar, želimo omogućiti Mostaru da razvije nove turističke proizvode na bazi već postojećih resursa, u skladu s onim što turisti sada traže. Turisti više neće samo da vide i posjete, oni žele proživjeti turističku destinaciju u koju su došli. Mi želimo da Mostar razvije kapacitet koji smo sigurni da već ima", rekao je ministar.

Mostarski gradonačelnik je kazao da je na poticaj Evropske unije Andaluzija dobila zadaću da pomogne Mostaru u razvoju turističkih kapaciteta.

"Na osnovu njihovog iskustva želimo napraviti modernu strategiju za razvoj turizma, kreirati nove sadržaje, da se uključi i javni i privatni sektor. Oni su vidjeli šta mi imamo, ali je njihova želja da mi sami radimo, a da nam oni budu supervizori, oni koji će nama dodavati ili oduzimati da naša strategija bude što bolja", kazao je Bešlić.

Organizovana je i prezentacija "Andaluzija-korijeni" koju je uradila Susan Ibanez Rosa.