Charles English
0

"Amerika i dalje ima interes za BiH"

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English rekao je danas, tokom sastanka sa predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem, da američka administracija i dalje ima interes u BiH, te ostaju privrženi Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Američka administracija podržava zatvaranje kancelarije OHR-a, kada se u potpunosti ispune svi uvjeti i ciljevi iz Komunikea Vijeća za implementaciju mira“, saopćeno je iz Demokratske partije.

Kada su u pitanju ustavne reforme, SAD smatraju, navodi se, da su one potrebne i da se mogu vršiti samo konsenzusom domaćih učesnika na dejtonskim temeljima, pri čemu država BiH mora biti osposobljena da u međunarodnim bilateralnim i multilateralnim odnosima predstavlja odgovornu adresu.

"Pri tome postojanje entiteta ne može biti dovedeno u pitanje, kao što ne može biti dovedena u pitanje cjelovitost i teritorijalni integritet BiH“, rekao je English.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da je dugoročna stabilnost ove zemlje uslovljena spremnošću na konsenzus svih strana na temelju realnih politika koje ne negiraju istovremeno postojanje Republike Srpske i BiH, te da je to politički stav njegove stranke.

"Demokratska partija ne dovodi u pitanje cjelovitost BiH, i ustavne promjene vidi kao proces u kome moraju učestvovati predstavnici koji su spremni na realan kompromis i koji imaju kapacitet da provedu ono što dogovore“, naglasio je Čavić.