BiH
11

Ambasada Turske u BiH: Priče o torturi nakon pokušaja državnog udara su neistinite

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini saopćila je kako su navodi o torturi nad osoba koje su zadržane nakon pokušaja državnog udara apsolutno neistiniti.

"Navodi o torturi nad osobama koje su zadržane su apsolutno neistinite. Turska je pravna država, čak i u uslovima vanrednog stanja, postupci lišenja slobode i zadržavanja vrše se prije svega u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom u vezi sa ljudskim pravima. Osim toga, Turska je restrukturirala svoje Vijeće za ljudska prava, proširila mu je nadležnost i ono nastavlja svoje djelovanje kao Vijeće za ljudska prava i jednakost", saopćeno je iz Ambasade Turske u BiH.

Dodaju da organizacije koje iznose ove tvrdnje ne spominju terorističku organizaciju koja je izvela pokušaj državnog udara u Turskoj, niti njezina nečovječna postupanja.

Što se tiče postupka zadržavanja saopćili su da je Turska je pravna država, čak i u uslovima vanrednog stanja pa se postupci lišenja slobode i zadržavanja (policijskog pritvora) vrše prije svega u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom u vezi sa ljudskim pravima.

"Zdravstveno stanje lica koja su lišena slobode, od trenutka hapšenja i u toku zadržavanja, podliježe kontroli liječnika u skladu s relevantnim zakonskim propisima.U skladu sa članom 9 Uredbe o lišenju slobode, zadržavanju i ispitivanju, u postupku lišenja slobode i zadržavanja osumnjičeni prolaze kroz zdravstvene preglede", piše u saopćenju.

Dodaju da ukoliko se prilikom ljekarskog pregleda ustanovi da je nad osumnjičenom osobom izvršeno krivično djelo tortura iz člana 94. kvalificirani oblik torture iz člana 95. ili krivično djelo zlostavljanje iz člana 96. Krivičnog zakona Turske (zakon br. 5237), zakonska je dužnost o tome smjesta obavijestiti Republičko tužilaštvo, koje direktno pokreće istragu protiv relevantnih policijskih službenika.

Što se tiče nadziranja centara za zadržavanje, iz Ambasade Turske u BiH kazali su da republički tužioci stalno nadziru centre za zadržavanje.

"Svi prostori u kojima borave lica lišena slobode uključujući centre za zadržavanje, uvijek su otvoreni za posjete kako nacionalnih institucija i organizacija, tako i nezavisnih posmatrača i međunarodnih organizacija počev od Evropskog Komiteta za prevenciju torture, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima", navode iz Ambasade Turske.

Dodaju da je, kao rezultat svoje politike nulte tolerancije za torturu, Turska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je ukinula zastarjevanje za krivično djelo torture.