BiH
124

Ambasada SAD-a: Presude Ustavnog suda BiH moraju se poštovati

Piše: Er. M.
Ambasada SAD
Ambasada SAD
Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kazali su za Klix.ba, u povodu odluke Ustavnog suda BiH, da Dan RS nije u skladu s državnim Ustavom i da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

"S obzirom na to da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, presude ovoga suda se moraju poštovati", stav je Ambasade SAD-a.

Iz Ureda za odnose s javnošću dodaju da je poštivanje vladavine prava od strane svih u BiH ključan dio demokratskog procesa, jer bez ovog važnog zakonskog okvira i stabilnosti koju osigurava, poduzimanje drugih mjera za rješavanje ekonomskih i političkih problema s kojima se zemlja suočava postaje još teže.  

"Apelujemo na sve strane da nastave razgovore o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima koji bi bio prihvatljiv u sklopu sadašnjeg zakonskog okvira", rečeno nam je u Američkoj ambasadi.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH jer je taj dan, 9. januar, dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na području srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Narodnoj skupštini RS naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglasi član 3b ovog zakona s Ustavom BiH.

Predstavnici entiteta Republika Srpska jednoglasno su na sastanku sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom odbacili odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS, 9. januara.