BiH
174

Ambasada Austrije napravila presedan: Zvanični praznik obilježava se u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci

Piše: N. N.
Sa jednog od ranijih obilježavanja nacionalnog dana Austrije u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa jednog od ranijih obilježavanja nacionalnog dana Austrije u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Ambasada Austrije u Bosni i Hercegovini odlučila svoj nacionalni dan slaviti tri puta na tri različita mjesta u Bosni i Hercegovini, 25. oktobra u Banjoj Luci, 26. oktobra u Sarajevu i 27. oktobra u Mostaru, organizirajući odvojene diplomatske prijeme za tri seta uzvanica, ambasador Austrije u našoj zemlji Martin Pammer odbija političke konotacije takve odluke.

On je za Al Jazeeru u srijedu kazao da će diplomatski prijem biti održan samo u Sarajevu, a da će mostarska i banjalučka svečanost te koncert Koruškog orkestra biti isključivo na koncertnom nivou, bez diplomatskih prijema.

"Ima puno ljudi koji su htjeli doći u Sarajevo na koncert, ali zbog dugog puta, mi smo odlučili ponuditi nešto i van Sarajeva. Diplomatski prijem povodom praznika bit će održan samo u sarajevskoj Vijećnici. To nema nikakvu političku konotaciju. Austrija ima jasan stav i mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao federalnu državu, kao jedinu i suverenu i kao državu za koju nema sumnje da ide kao jedna u Evropsku uniju", kazao je Pammer.

Diplomatski presedan

Dodao je da je to potpuno normalno, jer je Ambasada Austrije u godini kulture također organizirala nekoliko događaja van Sarajeva.

No, Ambasada Austrije u BiH je identične pozivnice poslala različitim zvanicama za prijeme u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Na svim pozivnicama je naznačeno da se radi o svečanom prijemu i koncertu povodom austrijskog nacionalnog dana.

Kenan Ešref Rašidagić, profesor na predmetima međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, za Klix.ba kaže da je odluka Ambasade Austrije bez presedana i da je veoma zabrinjavajuća bez obzira na dodatna pojašnjenja.

"Imajući u vidu specifičnosti bh. društva ambasador i njegova vlada morali su znati da ovakva odluka neće biti prihvaćena u onom dijelu bh. društva koji BiH smatra svojom domovinom. Odluka je pogrešna, posebno kada pogledate pozivnice koje su identične, a iz njih možete zaključiti da se radi o tri odvojena prijema povodom istog praznika", kaže Rašidagić.

Ambasadorovo objašnjenje nezadovoljavajuće

Rašidagić dodaje da je objašnjenje, prema kojem se tri prijema organizuju u tri grada samo zbog onih kojima je daleko putovati, potpuno nezadovoljavajuće.

"Mislim da je to objašnjenje uvredljivo za inteligenciju. Ako je to razlog, zašto prijemi nisu organizirani i u Bijeljini, Tuzli, Bihaću... Ovakvo nešto je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi. Znači li to da će ovakvi prijemi u Srbiji biti održani u Beogradu, Novom Pazaru i Novom Sadu jer Srbija je površinski još veća od BiH?", pita Rašidagić.

Prema Rašidagićevom mišljenju, međunarodno pravo i diplomatska praksa nalažu da sve ambasade djeluju u duhu dobre diplomatske prakse.

"Ambasade moraju znati u kakvom okruženju djeluju. Naravno, svako je slobodan da organizira manifestacije koje su u duhu te dobre diplomatske prakse. Druge ambasade u BiH su imale i svoja predstavništva u drugim gradovima i konzularne odjele... Proslava nacionalnog dana je uvijek jedan centralni prijem i to govorim na osnovu razgovora sa više diplomata koji su ovim slučajem šokirani. Organizirati identične diplomatske prijeme u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru ima itekakvu simboličku poruku", kaže Rašidagić koji dodaje da tehnički ništa nije ilegalno, ali ambasada mora imati u vidu senzibilitet bh. društva.